Po celém Jihočeském kraji vznikají pietní místa. Někteří organizátoři ruší kulturní akce

ilustrační foto (zdroj pixabay.com)

JIHOČESKÝ KRAJ – V reakci na tragickou událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze vznikají po celém kraji pietní místa. Někteří organizátoři také ruší kulturní program.

Neproběhne například tradiční setkání s trubači 23. prosince v aromazahradě strakonické nemocnice u vánočního stromu. S ohledem na státní smutek, a z úcty k pozůstalým po obětech včerejší tragické události na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, rušíme tradiční společný zpěv koled s trubači. Betlémské světlo, symbol naděje, míru a lásky, skauti přinesou do nemocnice už v 11:45. Tehdy bude u vjezdu do areálu uctěna památka obětí hrůzné události,“ uvádí nemocnice na svém facebookovém profilu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Z pietních důvodů budou zítra zrušeny také koncerty na náměstí Svornosti v Českém Krumlové. Ruší se také obě zítřejší představení živého betlému na II. zámeckém nádvoří. Společně uctít památku obětí minutou ticha může veřejnost v sobotu ve 12.00 hodin na II. zámeckém nádvoří, kdy se městem rozezní smuteční zvony.

Dnes 22. prosince 2023 od 17:00 před domem U Slona v Písku se uskuteční pietní shromáždění. Pořadatelé jím chtějí vyjádřit svou soustrast všem, kteří jsou zasaženi tímto strašným činem. „Držme v této těžké chvíli pohromadě,“ vzkazují organizátoři piety Rosťa Homola, Kateřina Soumar, Saša Zajíčková, Štěpánka Činátlová.

Také město Vimperk vyjadřuje hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V den vyhlášeného státního smutku 23. prosince 2023 budou viset státní vlajky na půl žerdi na radnici a základních školách. Na radnici bude viset rovněž černá vlajka. V sobotu v poledne se rozezní oba zvony na městské zvonici v souvislosti s touto tragickou událostí. Zároveň je možné zapálit svíci pod městskou zvonicí, u pomníku padlých.

Další pietní místo vzniklo dnes dopoledne před Filozofickou fakultou a rektorátem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (informovali jsme zde). Také organizátoři Českobudějovického adventu zrušili živý kulturní program na náměstí Přemysla Otakara II. (více informací najdete zde).