Státní smutek: města v kraji ruší kulturní program vánočních trhů

Pietní místo
Pietní místo u orloje v Olomouci, foto Radka Štědrá

OLOMOUCKÝ KRAJ – Vlajky na půl žerdi, vyzvánění zvonů a minuta ticha. Na sobotu 23. prosince vyhlásila vláda státní smutek kvůli čtvrteční tragédii nepředstavitelných rozměrů v Praze. Města v Olomouckém kraji na tragický útok reagují rušením kulturního programu vánočních trhů. Všechna také vyjadřují hlubokou soustrast rodinám a blízkým obětí.

„Jsem zdrcen včerejšími tragickými událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Vyjadřuji nejhlubší soustrast všem, kteří přišli o své blízké, přátele a kolegy. Jejich bolest si málokdo z nás umí představit. Mysleme prosím nejen zítra, v den státního smutku, nejen o Vánocích, ale každý den na to, co je v životě skutečně důležité,“ reagoval na tragédii primátor města Olomouce Mirek Žbánek.V této souvislosti se Olomouc rozhodla v rámci solidarity a účasti s pozůstalými a oběťmi zrušit veřejné akce. „Rušíme koncerty, které byly na vánočních trzích ještě do Vánoc naplánované, včetně gastro programu na pódiu. Řemeslné Vánoce v sobotním programu ponecháme,“ sdělila mluvčí olomouckých vánočních trhů Monika Řehulková. V sobotu 23. prosince se v pravé poledne na pět minut rozezní zvony. Po tuto dobu ustane také prodej ve všech stáncích vánočních trhů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Zrušené divadlo

Na pražskou tragédii reaguje i Moravské divadlo Olomouc, a to zrušením pátečního představení Splašené nůžky bez náhrady. Sobotní Rybovku divadlo v programu ponechává. Obě představení ve 14 a v 18 hodin uvede krátkou promluvou zástupce olomouckého arcibiskupství. Polovina výtěžku z obou představení poté poputuje na sbírkové konto pro pozůstalé.

V sobotu v 16 hodin se bude v chrámu svatého Václava konat mše svatá za oběti útoku. „V této těžké chvíli nás více než kdy jindy spojuje přesvědčení, že Vánoce by měly být svátky klidu a pokoje. Vyzýváme všechny k vzájemné opatrnosti a ohleduplnosti vůči ostatním a zároveň prosíme o zvážení vhodnosti konání veřejných akcí, které by mohly narušit důstojný průběh státního smutku,“ doplnil primátor Žbánek.

Prostějov

Pietní místo najdete u sochy T. G. Masaryka v centru města, kde můžete zapálit svíčku a vyjádřit tak soustrast pozůstalým.

Přerov

„Chci vyjádřit upřímnou soustrast příbuzným a přátelům obětí, které nesmyslně při střelbě přišly o život.   U pamětní desky na budově radnice jsme zřídili pietní místo, kde lidé mohou již od rána zapálit svíčku. Na zítřejší den vláda vyhlásila státní smutek, jehož součástí bude ve 12 hodin minuta ticha – budeme rádi, když lidé budou tyto chvíle sdílet společně a přijdou o tomto čase na náměstí uctít památku zavražděných,“ řekl přerovský primátor Petr Vrána. V pátek a v sobotu budou zrušeny adventní koncerty na náměstí TGM, na radnici a budovách magistrátu zavlají černé prapory. V sobotu se bude od 18.30 hodin v kostele svatého Vavřince konat zádušní mše svatá.

Dva ze zrušených koncertů se uskuteční v náhradním termínu – ve čtvrtek 28. prosince od 17 hodin vystoupí na náměstí TGM Reflexy, od 19 hodin bude podium patřit skupině Legendy se vrací.

Šumperk

Pietní místo najdete na rohu budovy divadla. Ruší se doprovodný kulturní program na vánočních trzích u radnice. Stánky budou ale nadále otevřeny podle původního plánu.