S novým rokem nový život?

Novoroční předsevzetí jsou těmi nejčastějšími, která si člověk dává – pokud si už nějaké dá, většinou je spojeno právě s příchodem Nového roku. Tak jako začíná další rok, může začít nová, skvělá etapa vašeho života z nové startovní čáry.

Začnu cvičit, přestanu kouřit, budu jíst zdravě nebo budu víc času věnovat rodinným aktivitám – to jsou nejčastější předsevzetí, která lidé slibují sobě nebo svým blízkým, a chtějí je začít plnit hned od 1. ledna. Ať už patříte do kategorie těch, kteří si rádi něco slíbí, nebo naopak jste odpůrci všech možných předsevzetí, právě závěr roku je také dobou bilancování a zamyšlení nad svým životem. „Novoroční předsevzetí nám často připomínají životní koloběh zachycený v mýtu o Sisyfovi. Je to taková rituální, masochistická tradice, jejímž výsledkem bývá zhruba dubnové trauma ze selhání, a poté máme dalších osm měsíců na to, abychom ho dokonale vytěsnili z paměti a mohli si příští rok celý ten koloběh radostně zopakovat,“ glosuje novoroční nápady sportovní psycholog Michal Šafář.

Novoroční předsevzetí jsou skvělá věc

Dát si nějaké předsevzetí je i tak podle odborníků skvělý nápad. Ne proto, že bychom je vždy dodrželi, ale proto, že nám ukazují, co je pro nás v našich životech důležité. Totiž vědět, co chci, je polovina úspěchu. To, že většinou selžeme a naše předsevzetí nedodržíme, není chyba předsevzetí a dá se říct, že ani naše. „K tomu, abychom byli úspěšní, se musí potkat několik věcí najednou. První z nich je motivace – ta musí být hodně silná a nejsilnější motivaci máme, pokud se to týká našeho zdraví, financí anebo vztahů. Další je nutnost vykročit mimo naši komfortní zónu, a to bývá hodně těžké. Naše komfortní zóna je totiž místo, kde se cítíme bezpečně, je pro nás známá, vlastně by se dalo říct, že naše komfortní zóna nás charakterizuje, je plná našich zvyků a očekávání,“ tvrdí vztahový kouč Radek Osička. Udělat krok mimo komfortní zónu směrem k našemu předsevzetí je spojeno se stresem, který může být až nesnesitelný. Největší chybu lidé dělají, že se chtějí změnit rychle a radikálně. „Chceme udělat moc velký krok mimo zajeté koleje. Cesta je, naopak, udělat co nejmenší krok správným směrem a být vytrvalí. Malé kroky mimo komfortní zónu znamenají menší stres s tím spojený, takový, který dokážeme snášet. Místo toho, že uběhnu maraton za šest měsíců, začnu chodit každý den na krátké procházky. Místo toho, že uspořím polovinu platu, odpustím si každý den jedno kafe. Místo toho, že budu mít nejšťastnější vztah, budu vděčný každý den za jednu malou věc,“ popisuje možnosti novoročních předsevzetí kouč Radek Osička. Právě malé kroky a konzistentnost jsou podle něho jediná cesta, která opravdu funguje.

Ke změně života potřebujete parťáka

Ať už chcete zlepšit svoje zdraví, svoji finanční situaci, nebo svoje vztahy, není dobré být na to sám. Aby byla změna úspěšná, platí, že potřebujete „3K“. Koučink, konzistentnost a komunitu. „Koučink znamená, že mám někoho, kdo mě doprovází na této cestě, pomáhá mi překonat překážky, ukazuje alternativy a pomáhá udržet směr. Konzistentnost přináší výsledky a komunita znamená, že mám alespoň jednoho blízkého člověka, který mě na mé cestě podporuje. Každý z nás má tu sílu opustit komfortní zónu a splnit si svoje předsevzetí. Když vím, kam jdu, a mám motivaci dosáhnout svého cíle, cesta se vždy objeví,“ nabádá Osička.

Jak dodržet svá předsevzetí

Pokud už máte vymyšlené novoroční předsevzetí a nedáváte si stejné pravidelně každý rok, jsou tři základní kroky, jak si své sny splnit. Nejdůležitější je nastavit si dobrou motivaci, reálná očekávání a plán. Cíl musí být vaší volbou a neplnit přání někoho jiného, jinak se budete jen trápit a předsevzetí vezme za své. Platí to jak o sportování, tak i učení cizích jazyků nebo při změně stravování či čehokoli jiného. Pouze vaše volba má šanci na úspěch. „Ke změně člověk musí dozrát, jejím prvním a nezbytným předpokladem je přijetí selhání a akceptace aktuálního stavu. Z toho poté vychází realistické nastavení drobných, postupných cílů, důležitá je i sociální opora – blízcí o mém stavu a cílech vědí, podporují mě a trochu slouží i jako sociální kontrola. Ideální je, pokud samotný proces změny není vnímán jako utrpení, které bude vykoupeno výsledkem, ale daří se zažívat radost, smysl a uspokojení už v tom samotném procesu změny,“ dodáva k stanovení předsevzetí Michal Šafář.

I když řada předsevzetí končí po prvním selhání, je to naprosto normální a začít se dá vždy znova a pokusit se svoje plány napravit nebo dohnat. Když si třeba slíbíte, že se denně naučíte deset cizích slovíček, a jednou to kvůli pracovními vytížení nestihnete, druhý den nezvyšujte dávku dvojnásobně. Naučte se slovíček 15 a další den pokračujte ve slíbeném předsevzetí. Pokud je váš úmysl pevný, časem si i nepohodlné zvyky plynule zcela osvojíte.