Hradec mění výši poplatku za odpady

ilustrační foto

HRADEC KRÁLOVÉ – Inflace i zvyšování kvality služeb v rámci nakládání s odpady stojí za zvýšením ceny poplatků za odpady v Hradci Králové. Od nového roku občané města v základní sazbě zaplatí 800 korun, i nadále zůstanou slevy pro děti i seniory, kteří budou platit polovinu, tedy 400 korun za rok. Svoz odpadů v Hradci Králové zajišťují Hradecké služby a bude tomu tak i nadále.

Ceny se naposledy měnily před čtyřmi lety. „Až na několik výjimek patří nyní Hradec Králové mezi města s poměrně nízkým poplatkem za odpady. Občané platili 600 korun za rok, pro děti do 14 let a seniory nad 70 let byla sazba poloviční. Bohužel, město muselo doplácet stále více peněž na svoz a likvidaci odpadů. Velkou roli v těchto financích hraje také inflace,“ sděluje náměstek primátorky pro oblast ekonomiky Miroslav Hloušek.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Město na odpady doplácí přibližně 35 milionů korun, částka je nyní o zhruba 10 milionů vyšší než před čtyřmi lety, kdy se naposledy poplatek za komunální odpad zvyšoval. „Rozhodně to neznamená, že nyní na odpady město nebude nic doplácet nebo bude doplácet nutné minimum. Pořád počítáme s tím, že se bude jednat o přibližně 20 milionů ročně,“ doplňuje náměstek Hloušek.

Náklady na systém odpadového hospodářství se v posledních letech výrazně zvyšují. Jednat se může například o rostoucí ceny na koncových likvidačních zařízeních v rámci nakládání s odpady, mzdy zaměstnanců nebo ceny pohonných hmot. Výrazným prvkem, který cenu ovlivnil, je i legislativa. Ta totiž ukládá obcím povinnost podnikat takové kroky, které povedou k plnění cílů stanovených zákonem o odpadech. Vybrané finance by také v konečném důsledku měly přispět k modernizaci systému sběrných dvorů. Již nyní například Hradecké služby prodloužily jejich otevírací dobu. Od listopadu 2023je jejich provoz o 21 hodin týdně delší než doposud. Jejich využívání je pro všechny občany města Hradce Králové zdarma.