Bezdomovci mohou přečkat mrazivé noci v teple i díky Arcidiecézní charitě

V teple denního centra čekají na bezdomovce i v noci horké nápoje, šálek čaje jim pomůže přečkat mrazivou noc. / Ilustrační foto

PRAHA – Až 20 lidí bez přístřeší může během mrazivých nocí nalézt teplé zázemí v Nízkoprahovém denním centru pro lidi bez domova, které v pražském Karlíně provozuje Arcidiecézní charita. Zajištěnu tu mají vyhřátou místnost, teplé nápoje i možnost vybavit se zimním ošacením.

I když hlavní město posílilo opatření, která mají pomoci bezdomovcům přečkat období od prosince do března, kvůli stávajícím nízkým teplotám došlo k situaci, kdy by nestačila ubytovací kapacita azylových domů, nocleháren a ubytoven. „I ti, kteří během roku preferují samotu a své provizorní přístřešky, přicházejí v mrazivém počasí do našich středisek s prosbou o nocleh,“ vysvětluje sociální pracovnice Lucie Pavlovcová z Arcidiecézní charity Praha. Vítají přitom podle ní právě i možnost získat teplé oblečení. „Lidé mnohdy přicházejí podchlazení, a tak je šatník s teplým oblečením nedílnou součástí naší krizové pomoci lidem bez domova,“ dodává Pavlovcová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kapacita lůžek pro lidi bez domova se přitom v Praze zvýšila o více než 300. V provozu je také centrální dispečink, který každý den monitoruje volnou kapacitu a informace předává jednotlivým poskytovatelům služeb, aby klientům dokázali poradit, kde mohou přenocovat.