Vlaky mezi Výstavištěm a Dejvicemi budou jezdit v tunelu, zmizí i přejezdy přes koleje

Přejezdy přes koleje nahradí mezi Dejvicemi a Výstavištěm mimoúrovňové křížení. Řidiči tak nebudou riskovat ani čekat, až vlak projede. / Zdroj: Správa železnic

PRAHA – Zrušení všech železničních přejezdů a ponechání trati na povrchu pouze v lokalitě Stromovky předpokládá modernizace úseku mezi nově budovanou zastávkou Výstaviště a nádražím v Dejvicích. Správa železnic pro tento zhruba tříkilometrový úsek již hledá projektanta, zatímco současně už probíhají stavební práce na trati v úsecích Praha-Bubny – Praha-Výstaviště a Kladno – Kladno-Ostrovec.

Nová trať spojující hlavní město s Letištěm Václava Havla by měla být dvoukolejná a elektrifikovaná a vést mezi Výstavištěm a Dejvicemi z velké části v tunelu. Do podzemí se přesune i nádraží v Dejvicích, které cestujícím nabídne přímý přestup na metro. Realizace stavby se předpokládá v letech 2026 až 2029, celkové náklady dosahují 7,66 miliardy korun. „Pro úsek z Výstaviště do Dejvic již byla dokončena dokumentace pro územní řízení, v první polovině letošního roku předpokládáme vydání územního rozhodnutí,“ říká mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.