Robot v jihlavské nemocnici operuje už rok. Za tu dobu pomohl téměř dvěma stovkám pacientů

Primářka Petra Herboltová si robotické zákroky nemůže vynachválit. Foto: Nemocnice Jihlava

JIHLAVA – Již více než rok funguje v jihlavské nemocnici robotický operační systém Da Vinci. Přístroj umožňuje provádět i náročné operace z několika vpichů, velmi často jde o pacienty s onkologickou diagnózou.

Operační systém Da Vinci XI využívají lékaři u urologických, onkogynekologických a chirurgických výkonů. Zákrok provádějí na operačním sále, ale bez kontaktu s tělem pacienta. Podobně jako u laparoskopie probíhá robotická operace pomocí několika vpichů, avšak umožňuje větší rozsah pohybu, je velmi precizní. Operační rány jsou menší a lépe se hojí, nižší je výskyt pooperačních komplikací a podstatně rychlejší i návrat do běžného života.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

O své pozitivní zkušenosti se podělila primářka gynekologicko-porodnického oddělení Petra Herboltová, které za poslední rok prošlo pod rukama téměř šedesát pacientek. „Jedná se převážně o ženy s onkologickou diagnózou, ale robotický operační výkon poskytujeme také pacientkám s děložní myomatosou, genetickým onemocněním či při abnormálních nálezech na děložním čípku,“ vyjmenovává primářka.

Jednoznačnou výhodou pro pacientky je podle ní minimální krevní ztráta, malé jizvy a rychlá rekonvalescence s krátkou hospitalizací. Za velkou výhodu považuje i to, že většina pacientek odchází domů již druhý pooperační den. „Zajímavostí je, že největší odstraněná děloha vážila 850 g, nejstarší operovaná pacientka byla ve věku 80 let,“ doplňuje Petra Herboltová.

Nejvíce robotických výkonů, celkem 85, uskutečnili dosud lékaři urologického oddělení. Šlo o závažná onkologická onemocnění prostaty a ledvin. Na třicet dva operací provedli chirurgové, i zde se zákroky týkaly zejména pacientů s onkologickou diagnózou: „Tedy zhoubným nádorem tlustého střeva v jakékoliv lokalizaci na tlustém střevě a dále pacienti s nespecifickým střevním zánětem jako Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, kteří vyžadují chirurgický zákrok,“ popisuje chirurg Radovan Čech.

A jak celý robotický systém pracuje?

Chirurgická základna má čtyři pohyblivá ramena, která drží chirurgické nástroje a kameru. Ramena se pohybují všemi směry a umožňují 360 ti stupňový pohyb nástroje. Druhou částí robota je ovládací konzole. Třetí a čtvrtou část robotického systému tvoří přístrojová věž a operační stůl. Věž obsahuje nezbytné přístroje a počítačový systém. Stůl je s celým systémem plně synchronizovaný, takže i při zavedení chirurgického nástroje do těla pacienta jím lze pohybovat.

Robotické operace jsou miniinvazivní a pacienty vyhledávané. Foto: Nemocnice Jihlava
Na Den zdraví si robotickou operaci vyzkoušeli i jihlavští školáci. Foto. Nemocnice Jihlava