Od pátku zdraží dálniční známky. Nákup za původní cenu má smysl, i když vám kupon ještě platí

Zdroj: Pexels/Pixabay

ČESKO – Ceny dálničních známek se na poměrně dlouhou dobu ustálily na hodnotě 1 500 Kč – k navýšení totiž nedošlo posledních 12 let. Není tedy divu, že i dálniční známky letos podraží, a to konkrétně již od tohoto pátku, tedy 1. března. Nákup známky za nižší cenu se ale vyplatí i těm, kterým ještě ta stávající platí…

Ceny dálničních známek

Roční dálniční známky podraží ze stávajících 1 500 Kč na 2 300 Kč. Vzhledem k tomu, že Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhovala pro roční známky cenu ještě mnohem vyšší, výsledná částka je vlastně kompromisem dohody s ministerstvem dopravy. Dálniční známky měsíční a také desetidenní naopak zlevní, první zmiňovaná ze 440 Kč na 430 Kč a druhá pak z 310 Kč na 270 Kč. Novinkou bude známka jednodenní, která bude stát 200 Kč. Jednodenní známka však nebude mít 24 hodinovou platnost – bude platit pouze do půlnoci dne, kdy byla zakoupena, na což musí řidiči myslet.

Z povinnosti nákupu dálniční známky pro jízdu po dálnici jsou plně vyjmuty elektromobily a vozidla na vodíkový pohon. Vozidla na další alternativní pohony jsou pak různě cenově zvýhodněna. „Vozidla s pohonem na zemní plyn či biometan mají 50% slevu. Nově budou zpoplatněny plug-in hybridy, ale hradit budou jen 25 % z celkové ceny známky,“ shrnul Jan Paroubek ze společnosti Cendis. Ceny těchto známek by se pak měly v příštích letech valorizovat.

Nejčastěji řidiči nakupují známky 10denní  (loni jich bylo prodáno okolo 4 milionů), pak roční a nakonec měsíční.

Proč si koupit známku nyní?

Nákup dálniční známky do konce února se přitom vyplatí všem, kterým platnost známky stávající vyprší v dubnu, květnu, červnu, a dokonce i v červenci. Je totiž možné o 30 dní odložit platnost známky nové. I v případě, že si známku koupí ti, kterým ta stávající platí až do července, při koupi nyní (a odkladu platnosti o měsíc) stále ušetří 214 Kč.

Kupony lze kupovat na pobočkách České pošty i na vybraných čerpacích stanicích. Nejjednodušší je ale přímý nákup na internetu, na oficiálním webu e-dalnice cz. Je ale třeba dát pozor na podvodné e-shopy, které ceny kuponu např. neúměrně navyšují a příp. nenabízejí příslušné služby. Oficiální web např. nově ukazuje po zadání SPZ jen známky vzhledem k danému pohonu apod.

Kam míří získané peníze?

Jen v roce 2022 stát prodejem dálničních známek získal cca 5,9 mld. Kč, v roce 2023 tato částka vzrostla na cca 6,5 mld. Kč. Vybrané finanční prostředky jsou investovány do dopravní infrastruktury, do níž ale ročně stát investuje okolo 170 mld. Kč – zisky z prodeje známek jsou tedy v tomto objemu marginální.