Návštěvnická sezona začíná. Památky se po zimě otevírají

Hrady, zámky a další památkové objekty po zimních měsících opět uvítají veřejnost. Po nutné údržbě a úklidu bude zahájení letošní návštěvnické sezony ve znamení Velikonoc. Většina památek otevře své brány 28. března.

Stovka veřejnosti zpřístupněných památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) se otevře na Zelený čtvrtek a v každodenním provozu zůstane po celé velikonoční svátky. Od 2. dubna památky přejdou na pravidelný sezonní návštěvnický režim. „Rok 2024 je věnovaný rodu Habsburků. Představí ho 14. ročník úspěšného projektu NPÚ Po stopách šlechtických rodů. Na části památek se po dvou letech zvyšuje vstupné, zůstává však zachovaný systém slev nastavený v minulých letech. Návštěvníci státních hradů, zámků a dalších památek se mohou i letos těšit na nově zpřístupněné prostory a prohlídkové trasy,“ uvedla mluvčí NPÚ Blanka Černá.
Zájem o hrady a zámky v Česku se každoročně zvyšuje, v loňském roce je navštívilo 4,2 milionu návštěvníků.

Cizince bude lákat Rok české hudby
Česko jako pravá destinace pro klasickou hudbu – to je marketingový tahák české centrály cestovního ruchu CzechTourism na cizince. Klasická hudba patří v rámci kulturního turismu mezi její priority i v souvislosti s letošním Rokem české hudby. Rok s magickou čtyřkou na konci nabídne unikátní příležitost zviditelnit v této oblasti Česko po celém světě. CzechTourism má připravenou celou řadu aktivit, jejichž prostřednictvím představí světu naši zemi jako hudební velmoc. „Hudba je v různé odobě nedílnou součástí našich životů. Dokáže uklidnit, povzbudit, přimět k zastavení, zároveň má ale významný dopad na cestovní ruch,“ uvedl ředitel CzechTourism František Reismüller. Třeba v loňském roce se v rámci dvanácti nejvýznamnějších festivalů klasické hudby konaly více než tři stovky koncertů a stovky doprovodných akcí. Za hudebním zážitkem se na ně vypravilo přes 155 300 lidí. Do míst, kde se hudební akce konají, se sjíždějí hosté z celého světa, a jde tak o neopomenutelnou součást cestovního ruchu.