Trojice vzácných vydřích mláďat už skotačí v tropické hale

Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – Návštěvníci už mohou obdivovat tři mláďata vyder obrovských, která se narodila letos v lednu ve zlínské zoo. Zahrada tyto největší vydry na světě chová jako jediná v České republice.

Odchov mláďat je kvůli vysoké úmrtnosti nesmírně náročný, desetiletá samice Mora a třináctiletý samec Dagget se ale projevili jako ukázkoví rodiče. Malé vydry se po tříměsíční březosti samice rodí slepé a zcela bezbranné, oči otevírají až ve věku kolem 45 dnů. „Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí a později také v tropické hale přistupovali pouze při krmení, aby vydří rodinu co nejméně rušili. Díky instalovaným kamerám jsme mohli pravidelně kontrolovat, zda mláďata prospívají a přibírají na váze. V současné době již mláďata vidí, jsou vitální, krásně prospívají. Chovatelé jejich váhu odhadují něco přes půl kila,“ přiblížila významný odchov hlavní zooložka Markéta Horská.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Návštěvníci se s nimi mohou setkat v tropické hale Yucatan. Ideální čas je v 10.45. „V tuto hodinu chovatelé vydry krmí ve venkovní expozici přímo před zraky návštěvníků. Vydry dostávají sladkovodní ryby čtyřikrát denně, na jejich jídelníčku dominují drobní kapříci a plotice. Každý den spořádají kolem 12 kilogramů ryb,“ prozradila Markéta Horská.

Na vydří samičku si zoo musela počkat několik let

Vydry obrovské se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012, kdy zahrada otevřela nově upravenou expozici v tropické hale včetně venkovní nádrže. „Tenkrát k nám z německé Zoo Hagenbeck přišli dva samci, jedním z nich byl i otec mláďat Dagget. Byli jsme opravdu poctěni, že jsme od vedení Evropského záchranného programu pro vydry obrovské získali důvěru a mohli začít s chovem těchto vzácných jihoamerických savců. Trvalo však dalších 7 let, než v listopadu 2019 přišla z anglické Zoo Branton vytoužená samice Mora,“ řekla Markéta Horská.

První chovatelský úspěch přišel v říjnu 2020, další mláďata pár odchoval v roce 2022. „Vydří pár od prvních počátků o všechna mláďata skvěle pečoval. Dokonce bych řekla, že samec Dagget je ještě pečlivější než samice. Jako první přibíhá na volání mláďat, při krmení nejdříve nabízí potravu jim a teprve poté si ryby bere pro sebe,“ s úsměvem uvedla chovatelka Kristýna Polášková.  V současné době návštěvníci celou vydří rodinu včetně dvou samců z odchovu v roce 2022 uvidí v tropické hale, dospělé jedince také ve venkovní nádrži.

Indiáni jim říkají „vodní jaguáři“

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky 6 až 8 jedinců. Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata. V dospělosti váží až 30 kg, dorůstají délky od 100 do 130 centimetrů. Jsou to poměrně dlouhověká zvířata, mohou se dožít až 26 let.

Ve vodě jsou nesmírně rychlé a hbité, pro jejich lovecké schopnosti je původní obyvatelé Jižní Ameriky nazývají „vodními jaguáry“. Zdatně se však pohybují i na souši, zvládnou uběhnout i velké vzdálenosti mezi koryty a rameny řek. Patří mezi ohrožené druhy zvířat, populace ve volné přírodě se odhaduje pouze kolem 5 000 jedinců.

Foto: archiv Zoo Zlín
Foto: archiv Zoo Zlín
Foto: archiv Zoo Zlín