Nechcete aby vaší babičce či dědečkovi ukradli vozík nebo chodítko? Nechte je označit syntetickou DNA

Foto: Městská policie Ostrava

OSTRAVA – Také v letošním roce pokračují ostravští strážníci ve značení kompenzačních pomůcek imobilních a hendikepovaných občanů města všech věkových kategorií pomocí speciální metody. Značení je bezplatné a cílem je maximálně přispět k ochraně majetku lidí. Imobilní se nemusí bát, strážníci jim pomůcku označí v místě jejich bydliště a je to zcela zdarma.

Ostravané, kteří užívají například mechanický vozík, chodítko, čtyřkolové vodítko, speciální kočárek pro děti či schodolez, si je mohou nechat označit a následně pak i zaregistrovat do databáze Městské policie Ostrava. Takto označený předmět může odradit pachatele od ukradení pomůcky. „V případě krádeží pak označení dopomůže k rychlejšímu navrácení majiteli,“ upřesnil mluvčí ostravských strážníků Jindřich Machů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Foto: Městská policie Ostrava

Značení pomocí syntetické DNA je výjimečné také tím, že po nanesení na kompenzační pomůcku není vidět pouhým okem, ale pouze pod ultrafialovým světlem. Co je zapotřebí k označení udělat? Stačí si pouze sjednat termín v pracovní den na telefonním čísle +420 720 735 125. „Imobilním občanům Ostravy provedeme značení přímo v bezpečí jejich domova, případně přímo u klientů ve stacionářích či obdobných zařízeních sociální péče,“ uvedla strážnice Karin Mazzolini. Pro označení vozíku, chodítka a dalších věcí, se lidé mohou rozhodnout kdykoliv v průběhu roku. Stejně tak si občané mohou nechat speciální technikou označit jízdní kola.