VIDEO: Společnými silami zachránili ženu topící se v řece! Proč do vody spadla?

Foto: HZS MSK

FRÝDEK- MÍSTEK – Dramatickou záchranu ženy zažili hasiči, frýdecko-místečtí policisté a strážníci městské policie. Mladá žena se topila v řece Ostravici! Společnými silami se jim tonoucí nakonec zachránit povedlo, a předat ji zdravotníkům. Žena ve studené vodě strávila neuvěřitelných patnáct minut, než si jí všimnul svědek. Mluvčí policie Soňa Štětínská sdělila, jak se žena ve vodě ocitla.

Otočili auto a vydali se zachraňovat!

Tříčlenná hlídka policistů ze speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství se vracela v pondělí 15. dubna po třetí hodině odpoledne na základnu ve Frýdku-Místku. „Ve vysílačce slyšeli hlášení operačního střediska o ženě topící se v řece Ostravici, poblíž soutoku s Morávkou. Policisté díky místní znalosti věděli, že soutok je poblíž. V mžiku otočili vozidlo a vyrazili,“ popsala mluvčí policie Soňa Štětínská.

Video: PČR

Na místě spatřili strážníka Městské policie Frýdek-Místek s lanem a plovákem, kterého se zhruba dva metry od břehu držela mladá žena, ponořená po pás v chladné vodě. Topící byla vysílená, neboť určitou dobu trvalo, než její volání o pomoc uslyšeli kolemjdoucí a přivolali pomoc. „Ženě se nedařilo dostat na břeh, neboť v tomto místě splavu se točí voda v takzvaném bubnu. Proud je zde silný a břeh strmý,“ popsala dramatické chvíle Štětínská.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nastalo pořádné drama

Času nebylo nazbyt. Policista Michal Ryška vběhl okamžitě do řeky a uchopil ženu tak, aby ji proud nestrhl ještě do větší hloubky. „Z břehu mu kolega hodil házecí pytlík. Policista upevnil lano pytlíku na ženě, a tím ji jistil. Lano tak perfektně posloužilo pro případ, že by ženu strhnul proud do hlubší vody. A to reálně hrozilo,“ okomentovala dále mluvčí.

V té době již byli na místě další policisté a hasiči. Jeden z hasičů také vešel do vody. Vyčerpanou topící vzal do náručí. Přítomní policisté a hasiči, za pomoci strážníka, společnými silami vytáhli ženu pomocí lana z vody. Kvůli strmému břehu a síle proudu nebylo možné se z vody dostat na břeh vlastní silou, a tak i policistovi pomohl hasič. “ Jedenadvacetiletá žena byla silně podchlazená a měla zraněnou hlavu. Naše posádka jí zajistila tepelný komfort a po provedení neodkladné péče ženu transportovala do frýdecko-místecké nemocnice, kde ji předali na centrálním příjmu,“ sdělil mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

O své dojmy ze záchrany se podělil také policista Ryška: „Bylo skvělé, že všichni ze záchranných složek na místě věděli, co mají dělat. Na břeh se nebylo možné dostat, kameny klouzaly, nebylo se o co zapřít nebo čeho chytit, proud byl silný. Zvládli jsme vše. Určitě k tomu přispěla společná cvičení s hasiči i zdravotníky, které absolvujeme. Já jsem absolvoval právě záchranné práce ve vodě. Vše se mi opravdu hodilo.“ Na místě zasahovala jednotka hasičů z Frýdku-Místku, společně s ní i dobrovolná jednotka z Frýdku-Místku.

Hlídka, která ženu zachraňovala. Foto: PČR

Proč do vody spadla

Nabízí se otázka, proč žena do vody vlastně spadla. Do řeky jí upadl mobil a chtěla si pro něj z břehu zajít. „Uklouzla však na kamenech a sjela“ do vody, kde jí uvěznil silný proud,“ vysvětlila závěrem Štětínská.

Foto: HZS MSK