Dnes je 13. 12. 2025 a svátek má Lucie

Pochopte princip mikrovlnné trouby a vyvarujte se tak běžných chyb. Jídlo bude chutnat lépe

Bez mikrovlnné trouby si už dnes život nedokážeme představit. Většinou ji používáme k ohřívání jídla a pití, ale jsou i tací, kteří v ní vaří nebo dokonce pečou. Fakt je ovšem ten, že jídlo, které z ní vyjmeme, má mnohdy do ideálu poctivě připraveného pokrmu dosti daleko. Kde hledat chybu? V mikrovlnce samotné, nebo že bychom snad dělali něco špatně my? Asi tušíte, že obviňovat ze všech nedostatků ubohou mikrovlnnou pomocnici by asi nebylo úplně spravedlivé.

Jak většina z nás ohřívá jídlo

Zpravidla dáme talíř do mikrovlnné trouby a nastavíme ji na maximum, aby bylo jídlo co nejrychleji teplé. Pokud si ohříváme pití, třeba hrníček s kakaem, ti pečlivější z nás ho postaví pěkně doprostřed a zase zapnou na max. Jakmile trouba cinkne, nastupují zpravidla dvě možnosti. Buď se na ohřívaný obsah nedočkavě vrhneme, nebo na něj zapomeneme.

 Jak mikrovlnná trouba funguje

Hlavní úlohu zde sehrává elektromagnetické záření. Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny o určité vlnové délce (přibližně jedna vlna může být dlouhá několik milimetrů až decimetrů). Tyto vlny jsou využívány např. mobilními telefony, GPS nebo radary. Mikrovlny vytváří elektronka zvaná magneton. Když mikrovlnku zapneme, mikrovlny se rozptylují do všech stran. Jakmile dorazí ke kovové stěně trouby, odrazí se směrem dovnitř, kde je pohltí námi vložená potravina, přičemž se zahřeje. Nezapomeňte, že mikrovlnka se nesmí zapínat prázdná!

Mikrovlny si některých materiálů nevšímají, jiných ano

Mikrovlny se nechovají vůči všem předmětům stejně. Pohlcují je např. molekuly vody, tuku a cukru (tedy potraviny), které se při tom rozkmitají a zahřejí. Naopak kovy je odrážejí, proto jsou stěny mikrovlnky kovové.  Kovové předměty (tedy i staniol, takže pozor na zabalené máslo) v mikrovlnce způsobují problémy (např. jiskří) a při troše smůly si můžete troubu i zničit. Poslední kategorií jsou materiály, které jsou vůči mikrovlnám netečné, ty jimi jen projdou. Jedná se o sklo, porcelán, papír a některé typy plastů. A právě tyto materiály se výborně hodí k ohřevu potravin.

Jak (ne)ohřívat v mikrovlnce

  • Nenastavujte automaticky maximální výkon. Názorným příkladem bude řízek, kdy se jeho okraje, zvláště pokud jsou tenčí, přisuší a ztvrdnou.
  • Teplota musí být přizpůsobena druhu potraviny. Při příliš vysoké teplotě hrozí, že na dotek bude (např. kuřecí stehno) horké, ale uvnitř bude studené.
  • Když si nejste jisti správnou teplotou, raději dejte menší výkon a delší čas. Jídlo průběžně kontrolujte. Jídlo se pak prohřeje rovnoměrně.
  • Nejrychleji se ohřeje voda, tudíž omáčky se ohřejí rychleji než maso, protože mají větší obsah vody.
  • Větší kusy nedávejte doprostřed talíře, ale k jeho okraji, aby se lépe prohřály. Omáčku tedy dejte doprostřed a maso k okraji.
  • Pokud ohříváte hrníček či sklenici s tekutinou, platí výše uvedené, tj. nedávat doprostřed otočného talíře, což právě mnoho lidí v dobré víře dělá. Troubě neuškodí, ale prodlouží dobu ohřevu.
  • Nejvhodnější nádoby k ohřevu jsou kulaté nebo oválné a navíc průhledné. U hranatých je riziko, že se jídlo v rozích připeče nebo převaří, na rozdíl od kulatých, kde se ohřívá stejnoměrně. Mikrovlny průhledným materiálem, např. sklem, velmi dobře procházejí.
  • Vajíčko nikdy nevařte jen tak ve skořápce, protože hrozí výbuch. Pokud ho chcete uvařit, pak je nutné ponořit ho celé do misky (např. skleněné) s vodou.
  • Mikroténový sáček s potravinami neuzavírejte. Potraviny v tomto sáčku ohřívat můžete, ale musíte ho nechat pootevřený, jinak se v něm vytvoří větší množství teplé páry, která zvětší svůj objem a opět hrozí exploze.
  • Používejte plasty určené pro mikrovlnné trouby. Ne každý plast se totiž do mikrovlnky hodí. Některé se roztaví, přičemž vám mohou kromě vlastního zničení zaneřádit nebo přímo zničit mikrovlnku. Z některých se při vyšších teplotách mohou také uvolňovat nežádoucí látky.
Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Čerstvý kapr, stromeček a dárky na poslední chvíli. Vánoční nákupy v přeplněných obchodech jsou pro mnohé noční můrou díky nekonečným frontám. Nervozita pak panuje nejen mezi nákazníky, ale také mezi samotnými ...
Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Spánek je základní životní potřebou, přesto jeho nedostatek trápí mnoho lidí. Nespavost, porucha spánku projevující se obtížným usínáním, častým nočním probouzením nebo předčasným ranním vstáváním, není jen nepříjemná. Takový spánek ...
Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence patří podle Světové zdravotnické organizace WHO k největším zdravotním hrozbám současnosti. Ročně si na celém světě vyžádá přes milion obětí. Její zákeřnost spočívá v tom, že z dosud běžně léčitelných nemocí ...
Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Ceny cigaret v poslední době stabilně rostou. Na rozdíl od jiného zboží se však rozhodně nejedná o produkt, bez kterého bychom se nemohli obejít. Tedy čistě teoreticky, protože nejeden kuřák si ...
Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...