Dnes je 12. 12. 2025 a svátek má Simona

I kvalitní jídlo může škodit, pokud nenecháme naše trávení oddechnout. Na co si dát pozor

Pojmy detoxikace a očista dnes vládnou světem. Ve víře, že děláme pro své zdraví to nejlepší, utrácíme nemalé částky za nejrůznější detoxikační kúry. Přitom by pro zdárný chod našeho trávení mnohdy stačilo docela málo. Zamyslet se nejen nad tím, co jíme, ale také jak často. Můžeme totiž jíst i kvalitní potraviny, ale pokud jejich konzumaci nedáme určitý řád, spláčeme nad výdělkem. Časem se můžeme dopracovat nejen k problémům s hmotností, ale také s trávením, a to velmi vážným.

Kolikrát denně vlastně jíst?

Pokud začneme na internetu hledat rady, jak často jíst, narazíme na mnohdy zcela protichůdná doporučení. Někteří odborníci radí pět až šest jídel denně, jiní pouze dvě až tři. Držme se tedy průměru – tří hlavních jídel za den v případě potřeby doplněných o svačinku. Ostatně každý z nás by měl být schopen zjistit, jaký model mu vyhovuje. Někdo potřebuje jíst častěji, ale menší porce, jiný méně často a porce větší. Například lidé citliví na výkyvy cukru v krvi, bývají při příliš velkých odstupech mezi jídly unaveni, nesoustředění a podráždění.

Jídlo mezi jídly

Ať už tedy jíme třikrát či čtyřikrát denně, důležité je, abychom mezi těmito jídly již nic nejedli. V reálu se jedná o ono známé uzobávání. Dopoledne si před obědem vezmeme od kolegyně dvě čokoládky z bonboniéry, protože má svátek. Za hodinu přijde na řadu káva se smetanou a cukrem. Dvě hodiny po obědě sníme v rychlosti jablko, abychom měli vitamíny. V obchodě pak narazíme na ochutnávku výborných klobásek. A když si po večeři sedneme konečně v klidu k filmu, dáme si skleničku vína a tyčinky nebo pražené oříšky. Všechny tyto „drobnosti“ se ale počítají. Nejde však jen o kalorie navíc, které časem vykouknou na svět v podobě špíčků na nejméně vhodných místech našeho těla. Jde o mnohem více. Jedná se totiž o stav našeho trávicího systému, který je pro naše celkové zdraví klíčový.

 Trávení není otázkou chvilky

Na strávení přijaté potravy potřebuje naše tělo poměrně hodně času. Jen v žaludku se nám zdrží tzv. lehké potraviny (ovoce, vařená zelenina a ryby) přibližně dvě hodiny, zatímco tzv. těžká jídla (pečený bůček, smažené řízky, klobásky, hranolky s majonézou) klidně i přes sedm hodin. Tím celé trávení zdaleka nekončí. Natrávená potrava pokračuje dále do střev. Jestliže do těla neustále přihazujeme další potravu, náš trávicí systém jede pořád v pomyslném režimu „ON“, tedy zapnuto. Nemá čas na to, aby přepnul do režimu „OFF“, kdy ho nezatěžujeme dalším přílivem potravy, ale kdy se může začít obrazně řečeno čistit.

Jsem OFF, protože se čistím

Pokud dovolíme žaludku, aby se vyprázdnil, tedy natrávené jídlo posunul do tenkého střeva, budeme se cítit docela lehce a nebudeme mít ani hlad. Žaludek bude odpočívat a regenerovat. (Pokud nyní zatoužíme po nějaké dobrotě, pohání nás nikoli hlad, nýbrž pouze naše „nenažranost“.)  Přibližně do hodiny bude tento klidný stav vystřídán fází burácení. Ke slovu se přihlásí svalové stahy žaludku a tenkého střeva, které my známe jako kručení v břiše. Tyto kontrakce vytlačí ze žaludku a tenkého střeva nestrávené zbytky jídla do střeva tlustého. Nám jsou tyto projevy nepříjemné, zejména ve společnosti, ale jde o přirozenou a velmi důležitou fázi trávení.

Špatné konce, o kterých nemáme ani tušení

Pokud však budeme mezi hlavními jídly neustále něco konzumovat (patří zde i sladké džusy, kávy, kofoly), pak tento důležitý proces očisty narušíme. Každým jídlem opět aktivujeme fázi trávení „ON“ a pomyslná klidová fáze čištění „OFF“ se nedokončí. Připomeňte si, jak se cítíme po oslavách, kde jsme celý večer plácali páté přes deváté. Je nám těžko, jsme nafouklí a nepřejeme si nic jiného, než se zbavit svého vnitřního nákladu. Nutili jsme tělo potravu přijímat, ale nedali jsme mu prostor ji strávit a odpadu se zbavit. Pokud budeme náš trávicí systém takto často a dlouhodobě přetěžovat, může hrozit přemnožení nežádoucích mikroorganismů ve střevě a vznik zánětu. Zánětem poškozená sliznice není schopna udržet oddělený obsah střeva od krve, a vzniká obávaný syndrom zvýšené propustnosti střeva. Výsledkem pak může být narušení imunity, vznik alergií, autoimunitních onemocnění či jiných závažných problémů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Čerstvý kapr, stromeček a dárky na poslední chvíli. Vánoční nákupy v přeplněných obchodech jsou pro mnohé noční můrou díky nekonečným frontám. Nervozita pak panuje nejen mezi nákazníky, ale také mezi samotnými ...
Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Spánek je základní životní potřebou, přesto jeho nedostatek trápí mnoho lidí. Nespavost, porucha spánku projevující se obtížným usínáním, častým nočním probouzením nebo předčasným ranním vstáváním, není jen nepříjemná. Takový spánek ...
Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence patří podle Světové zdravotnické organizace WHO k největším zdravotním hrozbám současnosti. Ročně si na celém světě vyžádá přes milion obětí. Její zákeřnost spočívá v tom, že z dosud běžně léčitelných nemocí ...
Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Ceny cigaret v poslední době stabilně rostou. Na rozdíl od jiného zboží se však rozhodně nejedná o produkt, bez kterého bychom se nemohli obejít. Tedy čistě teoreticky, protože nejeden kuřák si ...
Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...