Dnes je 10. 12. 2025 a svátek má Julie

Otazníky kolem vajec. Jak je správně uložit v lednici? Vadí, když mají salmonelu? Jak poznat staré vejce?

Když už v ledničce není skoro nic, pár vajec nás vždycky zachrání. Stačí k nim přihodit starý chleba a, pokud ještě nastrouháme trochu sýru, máme výborný chléb obalovaný ve vajíčku se sýrem, přičemž smrt hlady je zažehnána. Bez vajec se prostě v naší české kuchyni neobejdeme. Přesto v tom, jak s nimi zacházet, máme občas nějakou tu znalostní mezeru.

Jak vejce správně skladovat

Málokdo ví, že vejce by měla být uložena špičkou dolů, tedy tupým koncem vzhůru. Na tomto konci se totiž nacházejí póry, kterými přijímají kyslík. Vejce není dobré ukládat do blízkosti silně aromatických potravin, poměrně snadno totiž přejímají cizí pachy.

Pro uskladnění vajec se doporučuje teplota ideálně v rozmezí mezi 5 až 8 ˚C, přičemž nesmí přesáhnout 18 ˚C. Takže je nejlepší skladovat je v lednici. Nikoli ovšem ve dveřích, které jsou paradoxně zpravidla vybaveny výrobcem stojany na vajíčka. Důvodem je to, že vejce snášejí špatně kolísání okolní teploty. Pokud dveře lednice otevíráme často, dlouze rozmýšlíme, co z ní vyjmeme, a navíc v místnosti kraluje parné léto nebo je přetopeno, pak v ledničce dochází k poměrně velkým výkyvům teplot. Proto odborníci doporučují uskladnit vejce spíše u zadní stěny lednice, kde je teplota přece jen stabilnější. Prudké změny teploty způsobují orosení vajec, a tak mimo jiné zvyšují riziko vzniku plísní. Vejce rozhodně nezapomínejte nikde, kde na ně bude svítit sluníčko.

Vejce a salmonela

Některé hodně pořádkumilovné hospodyňky skořápky vajec omývají od nečistot, případně rovnou dezinfikují vodou s jarem. Problém je ale v tom, že tím dojde k narušení ochranného povlaku skořápky a hrozí, že vejce se rychleji zkazí. Navíc jar může proniknout skrz skořápku dovnitř vejce.

Na druhé straně, co se týká hygieny, musíme s vejci zacházet obezřetně. Vejce sice nemyjeme, ale necháme je v původním obalu, v kterém jsme je zakoupili. Může být totiž infikováno salmonelou (podobně jako syrové maso, které si přineseme domů). To ovšem nevadí, pokud ho dostatečně tepelně upravíme. Uvádí se, že bakterii zničí teplota nad 75 °C v celé části, tedy hlavně uvnitř, potraviny po dobu alespoň 5 minut. Při teplotě nad 100 °C je zničení naprosto spolehlivé. Důležité ovšem je oddělit manipulaci se syrovými vejci a hotovými pokrmy. Navíc si musíme uvědomit, že bakterií může být kontaminována i skořápka vajec. Takže i pokud bereme do rukou celé vejce, aniž bychom ho rozklepli nebo ho položíme na kuchyňskou linku, je potřeba ruce i linku pečlivě omýt.

Domácí chov vs. velkochov

Obecně se má zato, že vejce z domácích chovů jsou kvalitnější, protože slepičky mají volný výběh, více slunce, lepší stravu, zatímco ve velkochovech jsou zpravidla v klecích na malém prostoru. Toto vše je pravda, ale jsou to právě vejce z domácích chovů, která dle statistik obsahují salmonelu mnohem častěji. Chovatelé totiž ne vždy dbají na přísnou hygienu. Kurníky, krmítka a napajedla někdy potřebně nedezinfikují, zatímco ve velkochovech jsou prostory dezinfikovány, veterinární dohled je mnohem větší, trus pravidelně odstraňován a vejce jsou čistá.

Domácí test čerstvosti vajec

Pokud máte domácí vejce a netušíte, jestli už náhodou nemá své nejlepší časy za sebou, pak ho stačí ponořit do sklenice se studenou vodou. Čerstvé vejce klesne ke dnu, zatímco staré se bude ve vodě trochu vznášet. Starší vejce před tepelnou úpravou raději rozklepněte po jednom zvlášť do misky, abyste společně se zkaženým kusem pak nemuseli vyhodit celé připravované jídlo.

 Malé upřesnění na závěr

  • Pokud chováte vlastní slepice, datum minimální spotřeby na vejcích nenajdete.
  • Původním obalem, v kterém se doporučuje vejce vložit do lednice, se rozhodně nemyslí slepice.

Přejeme čerstvá vejce a dobrou náladu 😊

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence patří podle Světové zdravotnické organizace WHO k největším zdravotním hrozbám současnosti. Ročně si na celém světě vyžádá přes milion obětí. Její zákeřnost spočívá v tom, že z dosud běžně léčitelných nemocí ...
Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Ceny cigaret v poslední době stabilně rostou. Na rozdíl od jiného zboží se však rozhodně nejedná o produkt, bez kterého bychom se nemohli obejít. Tedy čistě teoreticky, protože nejeden kuřák si ...
Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...