Celer – poklad naší kuchyně
Celer, ať už řapíkatý nebo bulvový, má na naše zdraví mnoho blahodárných účinků. Samozřejmě za předpokladu, že na něj nemáme alergii. Najdeme v něm rozličné druhy vitamínů, (např. B1, B2, B6, B12, C, A, D a E), minerálních látek (např. hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, selen). Má silné antioxidační účinky, přisuzuje se mu pozitivní vliv na cholesterol, na stav našeho trávicího traktu a ledvin, snižování krevního tlaku, protizánětlivé účinky a v neposlední řadě také na potenci a sexuální touhu. Rovněž je výborný, pokud si hlídáme hmotnost. Může také pomáhat při metabolických onemocněních upravit zvýšenou hladinou cukru a tuku, jelikož podporuje jejich odbourávání.
Celerová pomazánka
Suroviny
Mohlo by vás zajímat
- ½ středně velkého celeru
- 100 g šunky
- 200 g bílého smetanového jogurtu
- Sůl, pepř, 2 stroužky utřeného česneku, případně několik kapek citronu
- Trocha nastrouhaného tvrdého sýru typu cihla, gouda (není nutné)
Postup
Celer nastrouháme na struhadle najemno, přidáme šunku nakrájenou na kratší nudličky, najemno nastrouhaný tvrdý sýr (není nutný), smetanový jogurt a dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem, případně několika kapkami citronu. Množství surovin je orientační, záleží zcela na vaši chuti. Někdy je potřeba přidat více jogurtu, aby pomazánka nebyla příliš hustá, jindy naopak jogurt ubrat. Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem. Můžeme ozdobit plátky vajíčka natvrdo.

