Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Grilovací sezóna v plném proudu. Nové trendy, prémiové steaky a tipy na dokonalý zážitek

Přestože letošní grilovací sezona začala kvůli květnovému deštivému počasí později, Češi skluz rychle dohánějí. Grilování je totiž naší oblíbenou letní aktivitou. Za co a kolik jsme ochotni utratit? A jaké grilovací tipy nám mohou přijít vhod?

Dle průzkumu online supermarketu Košík.cz vyplývá, že průměrná domácnost plánuje utratit za celou grilovací sezónu za grilovací suroviny a nápoje asi 7 000 korun, přičemž za jednu porci je ochotná zaplatit kolem 550 korun. Přestože je celková plánovaná útrata mírně nižší než loni, Češi letos investují více do kvalitnějšího masa a pestrého výběru.

Oblíbené pochoutky

V čele grilovaných jídel je vepřové maso – zejména krkovice, kotleta a marinovaný bok. Stále větší oblibu získávají kuřecí steak a sýry – jako je hermelín nebo halloumi (polotvrdý sýr s vysokou teplotou tání, takže se při tepelné úpravě hned nerozteče). Roste také obliba ryb a mořských plodů, které si lidé čím dál častěji objednávají online s garancí čerstvosti. Naopak ubývá zájem o burgery a mleté maso. Maso doplňuje bezmasá nabídka, zejména zelenina, houby a brambory. Vegetariánské alternativy k masu sice stále tvoří menšinu, jejich podíl ale stoupá.

Maso pro gurmány

Vedle masové klasiky roste zájem o prémiové kusy hovězího, například:

  • Rib-eye steak – steak z vysokého roštěnce s výrazným mramorováním, který zůstává šťavnatý i při vyšších teplotách,
  • Flank steak – plochý kus masa z hovězího pupku, intenzivní chuť, krájí se přes vlákno,
  • Picanha – řez z hovězí kýty s tukovým krytím, oblíbený především v jihoamerické kuchyni.

Jedná se o posun oproti dřívější snaze kupovat hlavně co nejvíce masa za nízkou cenu.

Nápoje ke grilování – nejen klasika

Pivo je stále nejpopulárnější nápoj ke grilu, a to jak z velkých pivovarů, tak z malých specializovaných. Jeho podíl však pomalu klesá, zatímco nealkoholické varianty a víno získávají na oblibě. Místo ciderů častěji lidé volí například kombuchu nebo ochucené vody bez cukru.

Nákupy masa a ryb online

Online nákupy masa a ryb stále více konkurují kamenným obchodům. Více než třetina zákazníků zvažuje tuto variantu a téměř pětina věří, že kvalita masa z online supermarketu je stejná nebo lepší než v běžném řeznictví. Rychlost doručení čerstvých ryb, často do 48 hodin od výlovu, je pro zákazníky zásadní.

Zkrátka zatímco dřív se vybíralo maso podle množství a ceny, dnes je pro mnohé důležitější chuť a kvalita. Mnozí spotřebitelé se při nákupu orientují podle informací uvedených na obalu zakoupeného masa, které jim umožňují lépe odhadnout, co od masa čekat – šťavnatost, tučnost nebo třeba způsob přípravy.

Doporučení pro lepší grilování

Pokud nejste v grilování ostřílení odborníci, pak vás mohou inspirovat tyto tipy

  • Kvalitní maso vyžaduje správnou přípravu. Maso před grilováním nechte odpočinout na pokojovou teplotu a grilujte na dobře rozehřátém roštu.
  • Vlastní marinády dávají chuť. Využijte jednoduché marinády z oleje, bylinek, česneku a koření. Marinujte maso, sýry i zeleninu podle chuti, ale nepřehánějte to s množstvím.
  • Nezapomínejte na přílohy. Grilovaná zelenina, houby a brambory nejen zpestří talíř, ale jsou i zdravou volbou.
  • Volba nápojů. Nealkoholická piva a ochucené vody jsou ideální, pokud po grilování musíte usedat za volant.
  • Bezpečný nákup. Pokud vybíráte maso online, ověřte si kvalitu a rychlost doručení. Čerstvost se vyplatí.
Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...