Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Jak při nakoupování potravin ušetřit čas i peníze? Stačí se držet několika základních pravidel

Ceny potravin neustále rostou.Vejdete do supermarketu s úmyslem koupit jen nějaké pečivo k večeři, tudíž otázka maximálně patnácti minut a útrata do stovky. Vycházíte téměř po hodině, lehčí o několik set korun a s plnou nákupní taškou. Tedy v lepším případě, často však máte díky vývoji cen potravin prázdnou jak peněženku, tak i tašku. Váš nákupní plán opět nevyšel.

Co jste udělali špatně?

Možná jste nezamířili přímo k pečivu, ale důkladně jste prozkoumali celý obchod ve snaze nepropást žádnou výhodnou akci nebo jen ze zvědavosti či ze zvyku. To je však chyba.

Zvolte správnou nákupní strategii

Nakupování potravin může být rychlé a efektivní, takže ušetříte čas i peníze, ale musíte si zvolit ten správný postup. Rozdělme si celý „proces nákupu“ do tří hlavních fází: před, v průběhu a po nakupování.

Před nákupem

  • Zjistěte stav domácích zásob. Je dobré mít přehled o tom, co máte v lednici a ve spíži. Mějte po ruce poznámkový blok (papírový nebo elektronický), do kterého si zapíšete každou potravinu, která vám došla. V obchodě se vám bude tato informace určitě hodit.
  • Plánujte nákup dopředu. Udělejte si seznam toho, co skutečně potřebujete a snažte se jej držet.
  • Odhadněte rozpočet nákupu. Abyste nepodléhali impulzivním nákupům, je dobré odhadnout podle plánovaného seznamu, kolik byste maximálně měli za nákup utratit.
  • Využívejte speciální nabídky a slevy. Nejlépe ještě doma si zobrazte aktuální leták a vytipujte si, co potřebujete.
  • Vaření přizpůsobte nabídce. Vařte zkrátka ne, co vás napadne, ale podle toho, jaké potraviny můžete momentálně výhodně koupit. Je rozdíl, jestli uděláte kotel guláše z hovězího, které stojí 130 nebo 220 Kč za kilo.
  • Nechoďte do obchodu každý den. Pokud to není nutné, do obchodu prostě nechoďte. Ušetříte čas i peníze.

V průběhu nakupování

  • Nenakupujte hladoví. Chuť a hlad vás donutí podlehnout svodům, kterým byste normálně odolali.
  • Držte se nákupního seznamu. Nakupujte podle seznamu a do sekcí v marketu, kde nic nepotřebujete, vůbec nechoďte, ani ze zvědavosti. Ušetříte mnoho času i peněz.
  • Nakupujte sezónní a lokální potraviny. Typické u ovoce a zeleniny. Jahody v zimě jsou předražené a jejich chuť stejně nevalná, o vitamínech nemluvě.
  • Porovnávejte správně ceny. Pokud se rozhodujete mezi více výrobky o různé gramáži, porovnejte si jednotkovou cenu. Zjistíte třeba, že luxusně vypadající drahá bonboniéra obsahuje jen pár gramů čokolády a zbytek je papírový obal.
  • Nepodléhejte množstevním slevám a nabídkám XL. Cena za kilogram nebo litr je sice nižší, jenže často koupíte množství, které nepotřebujete. A není výjimkou, že později část této výhodné koupě skonči prošlá v koši.
  • Omezte polotovary a hotovky. Předvařená či hotová jídla vyjdou vždy dráž, než kdybyste si je připravili sami, a hlavně nedosahují stejné chutě ani kvality.
  • Omezte nezdravé a zbytečné věci. Mezi ně patří cigarety, alkohol, sladkosti, instantní produkty.
  • Nechejte doma „pochtívače“. Děti či vaše drahé polovičky mohou mít tu vzácnou vlastnost, že vám nahází do košíku kupu zbytečných věcí. Pokud to jde, nechejte je doma, případně je využijte pouze jako nosiče nákupu.

Po nákupu

  • Hlídejte datum spotřeby. Na obal napište viditelně datum spotřeby. Starší věci ukládejte dopředu a nové dozadu.
  • Dodržujte správné skladování. Díky špatnému skladování se potraviny rychleji kazí, a nakonec tak v koši skončí nemalá finanční suma.
  • Zužitkujte zbytky. Snažte se u přípravy jídla využít vše, co doma máte tak, abyste nic nemuseli vyhodit. I z malých či různorodých zbytků se dá připravit chutné jídlo. Například přezrálé banány rozmixujete a využijte k oslazení nádivky do koláče, mrkev „seniorku“ přihodíte do polévky a nálev z okurek využijete při přípravě hrachové nebo čočkové kaše.

Pokud se vám podaří váš nakupovací proces zefektivnit, nezapomeňte se za tu dřinu odměnit. Třeba tím, že si vypůjčíte bankovní kartu své drahé polovičky (která se přízemními věcmi, jako jsou nákupy a vaření, nezabývá) a při nakupování pro jednou zapomenete na všechna výše uvedená pravidla.

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...