Havířovskou dopravu začnou do konce roku 2022 řídit „Smart systémy“

HAVÍŘOV – Moderní řídící systémy v dopravě si naplánovalo implantovat na celém svém území město Havířov. Místní křižovatky by měly být řízeny chytrými systémy do konce roku 2022. Součástí inovací bude i modul hlídání řidičů, kteří by projížděli křižovatkou na červenou.

„Zaváděný inteligentní dopravní systém je důležitý pro bezpečné a rychlé projetí městem. Využijí ho zejména složky integrovaného záchranného systému. Uplatní se také pro synchronizaci s městskou hromadnou dopravou,“ sdělila mluvčí města, Rosalie S. Pokorná.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Město si od novinky slibuje lepší plynulost provozu a nižší nehodovost. „Vybudování inteligentního dopravního systému v Havířově nás posune mezi takzvaná chytrá města nové generace,“ sdělil k projektu také havířovský náměstek pro investice a chytré město, Bohuslav Niemiec.

Současný systém řízení semaforů je v Havířově zastaralý. Nový systém se bude snažit dopravu řídit tak, aby se netvořily kolony ve špičkách. Dále bude nová technologie schopná sbírat data, která uplatní při optimalizaci dopravy.

Modernizace je hrazena z dotačních titulů a Havířov na ni přispělo částkou 22 milionů korun.