V lomech na Bruntálsku došlo za jeden den hned ke dvěma vážným úrazům

BRUNTÁLSKO – Osmý květen se pro sportovce na Bruntálsku nenesl ve znamení šťastných konců. Ve dvou různých lomech totiž došlo v tento den ke dvěma vážným úrazům. Více k tomu uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

„Okolo jedenácté hodiny dopoledne jsme zachraňovali 44letého muže po pádu v lomu na okraji města Bruntál. Jednalo se o horolezce, který se zřítil ze skály z výšky 15 metrů při slaňování,“ řekl Humpl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

K vážně zraněnému muži vyjela posádka rychlé lékařské pomoci, která byla u postiženého během pěti minut. K misi vzlétl také vrtulník z Ostravy.

„Muž byl v bezvědomí a přímém ohrožení života. Zasahující lékaři u něj zjistili poranění hlavy a mozku,“ sdělil dále Humpl s tím, že pacient byl po prvotním ošetření letecky přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava.

O několik hodin později, přesněji před čtvrtou hodinou odpolední vzlétal vrtulník znovu a opět do lomu. Ale tentokrát na Šífr ve Svobodných Heřmanicích.

„Jednalo se o vážný úraz dítěte. Čtrnáctiletý chlapec se měl podle informací, které mají záchranáři k dispozici, pohybovat v členitém terénu lomu na jízdním kole, patrně bez přilby, a při skoku havarovat,“ popisuje událost mluvčí Lukáš Humpl.

Chlapec při pádu utrpěl poranění hlavy a mozku. Také jeho krevní oběh selhával. Posádky musely u něj zahájit resuscitaci a pět minut provádět i nepřímou srdeční masáž. Za podpory léků se jim podařilo obnovit pravidelnou činnost chlapcova srdce.

Po zajištění krčním límcem a uložení do podtlakové matrace jej přepravil vrtulník do traumatologického centra Fakultní nemocnice Ostrava.