Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Nápad za milión – tři různé chutě za cenu jednoho dortíku

Kateřina Černá je typ člověka, který když dosáhne svého cíle a nemá se kam rozvíjet, klidně zvolí naprosto odlišný obor nebo profesi, která to zase nějaký čas umožní.

Jak často střídáte obory své činnosti a hlavně proč?

Musím začít střední školou, protože tam to celé vlastně začalo. Jako holku mě lákaly policejní složky a tedy studium na policejní škole. Jenže podle rodičů to bylo daleko na dojíždění, a hledali pro mě jinou střední školu, která by byla blízko. Svým způsobem jsem je chápala a respektovala jejich rozhodnutí. Cosi ve mně mi ale říkalo, že všechno může být i jinak. Takže
jako střední školu jsem nakonec absolvovala všeobecnou strojařin. Klasické dívčí studijní profese, jako třeba střední ekonomická škola nebo zdravotnický škola a s nimi spojená následná kariéra mě tehdy fakt nebraly. Ani plánovaná kariéra technickohospodářského pracovníka mi ale moc nevoněla. Někde jsem ale musela začít.

Co nastalo po maturitě?

Tak po absolvování školy jsem měla v plánu kvalifikovanou administrativní práci v Uranových dolech Příbram, ty ale ještě během mého studia zrušily, takže jsem zvažovala, co vlastně dál. Svoji budoucnost jsem ve strojírenství neviděla. Takže – práce mimo obor, ve kterém jsem se dál rozvíjet nechtěla.

Jaký obor jste zvolila?

Protože tehdy byl nedostatek práce, nastoupila jsem tady v místě do Hotelu u Bílého lva jako servírka. Nakonec jsem byla ráda, protože jsem tušila před sebou určitou perspektivu právě v gastronomii a službách s ní spojených. Jíst se musí, takže jsem v tom viděla jakousi jistotu. Podotýkám v gastronomii, ne jako doživotní servírka, protože jsem následně přesídlila do masokombinátu, tedy do kanceláře. No a tam jsem poznala manžela, přišla rodina, skončila mateřská a já stála opět na prahu rozhodování, co dál. Nakonec jsem nastoupila jako pomocná síla do kuchyně hotelu a za čtyři roky se vypracovala na pozici provozní hotelu. Jenže dál nebylo kam profesně postoupit, tak jsem se rozhodla otevřít si vlastní specializovanou restauraci.

Říkáte specializovanou, tedy na co?

Oslovily mne francouzské palačinky, dneska bych řekla creperie. Lákalo mě vyzkoušet rozdíl mezi takovým tradičním pojetím palačinky připravené na pánvi a namazané marmeládou. Francouzské palačinky se dělají úplně jinou technologií. Roztírají se na tenko na velké ploše, nerolují se, ale skládají a dovolují experimentovat s náplní i vrchní přízdobou. To je ten francouzský smysl pro detail. Dělají se nejen na sladko a na slano, ale třeba dobře kombinace obého. Tenké, roztíratelné těsto k tomu přímo vybízí. I na jeho přípravu existuje vícero receptů, já mám vlastní.. A zase jde o to najít tu správnou chuť pro potenciální návštěvníky creperie nebo cukrárny. Zvolila jsem atraktivní sortiment na atraktivním místě a lidi ty mé nápady s příchutěmi i kalorickou hodnotou palačinky zaujaly a začali k nám chodit pravidelně. Obzvlášť ve volných dnech jsme měli plno, lidi museli čekat nebo si dělat rezervace. No a někteří to právě z časových důvodů vzdali a odešli naprázdno. Stávající prostory prostě přestaly stačit, takže jsem šla cestou pronájmu větších prostor.

Stávající sortiment přestal stačit?

Ukázka originálního narozeninového dortu – motiv včelka Mája

Ve velké cukrárně logicky ano. Začala jsem přemýšlet o doplňkové cukrářské produkci, ale po svém. Ukázalo se, že to byla správná volba. Jenže každá mince má dvě strany a stát na hraně vydrží jen omezenou dobu. Návštěvnost zpočátku byla, ale ukázalo se, že z hlediska místní kupní síly a ochoty utrácet za dobroty se to stalo ekonomicky a časově nad síly mojí rodiny. Takže jsem začala plánovat další změnu, i když jen v rámci cukrařiny. Osudovou metou se stala výroba zákusků a dortů, hlavně na zakázku.

Klientelu jste za ta léta měla, takže to nebyl až tak velký krok do neznáma…

Nebyl, ale chtěla jsem se původně věnovat právě jen zakázkové výrobě a být v okolí prostě unikátní. Třeba v tím, že jsem se rozhodla péci menší zákusky a kombinovat chutě. Je to podle mého zajímavější cesta, než čtvrtkilový kousek dortu na jedno brdo. A ukázalo se, že jsem měla pravdu. Naprostá většina zákazníků si vybírala podle chuti, třeba věneček nebo větrník nebo i laskonku, ale v mém podání. Takže jsem se specializovala na výrobu menších zákusků především do krabičky. Ani mini, ani maxi, prostě midi. Do té stovky jsem schopna nabídnout tři druhy zákusků. To místní vítají a čekají i na nějaké ty kreativní novinky. Chutě se přece mění. No a zakázkové pečení dortů pro významné události mne proslavilo v širokém okolí. Dnes je hlavní byznys.

Zůstalo jen u té zakázkové výroby?

Narozeninový dort s psíkem z večerníčku

Zakázková cukrařina mě ale živí, přes 80 % produkce jde mimo cukrárnu a dorty dělám vlastně jen na zakázku. Jestliže chci bezprostředně znát názory lidí a pružně reagovat na měnící se preference chutí nebo kalorických hodnot, musím především nový sortiment nějak prezentovat. Hledala jsem tedy romantický prostor pro malou cukrárničku, kde si mohou dát lidi i kávu a krátce posedět. Přestože je zámek v rekonstrukci, vsadila jsem na atraktivitu a zároveň stylovost prostředí. Je to samozřejmě časově náročnější, než jen péct na zakázku, ale je to důležitá zpětná vazba.

Dá se tím zbohatnout?

Dá se na tom především uživit. Začínám přemýšlet o další změně oboru, nedávno jsem promovala na vysoké škole chemicko-technologické. Mám totiž dojem, že v cukrařině jsem dosáhla všeho, co jsem chtěla a mohla.

Má alespoň někdo z rodiny zájem pokračovat v cukrářské tradici?

No, zatím to nevidím úplně růžově…

A není to škoda, vyměnit tenhle byznys a koníček v jednom za úplně jiný obor?

Jsem už taková a zároveň nemůžu říci, že i ta chemie bude konečnou. Třeba mi zase budou chybět lidi a bezprostřední kontakt s nimi. Nikdy neříkám nikdy, prostě se uvidí.

Foto: autor a archiv respondentky

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Rozhovory

Hlavně nesmíte zblbnout z prvního úspěchu, říká Simona Stašová

Hlavně nesmíte zblbnout z prvního úspěchu, říká Simona Stašová

Skvělá divadelní herečka, jejíž představení jsou permanentně vyprodána, protagonistka nezapomenutelných rolí nejoblíbenějších českých filmů, stačí zmínit Pelíšky či Musíme si pomáhat. Simona Stašová je slavná herečka a dcera jedné ještě ...
Telegrafický rozhovor s Bárou Basikovou, která je teď v jednom kole

Telegrafický rozhovor s Bárou Basikovou, která je teď v jednom kole

Jestli něco v předvánočním shonu zpěvačka Bára Basiková postrádá, tak je to čas. V těchto dnech koncertuje i třikrát denně a do toho finišuje s přípravami na koncert Jesus Christ ...
Máma malého „dauňáčka“:  Časem jsem to vše přijala jako dar

Máma malého „dauňáčka“: Časem jsem to vše přijala jako dar

Petra Cimbalová je maminka sedmiletého Jindříška, který se narodil s Downovým syndromem (DS). Přestože je péče o Jíňu, jak synovi říká, velice náročná, Petra vše zvládá obdivuhodně. Zní to možná ...
Cesta na vrchol: Matěj Kretík se z oblastního manažera vypracoval až k šampionovi UFC Jiřímu Procházkovi

Cesta na vrchol: Matěj Kretík se z oblastního manažera vypracoval až k šampionovi UFC Jiřímu Procházkovi

I když předtím spolupracoval s mnoha známými osobnostmi, do širšího povědomí se dostal až díky angažmá u Jiřího Procházky, který je mistrem smíšených bojových umění MMA. Přitom k této spolupráci ...
Musíme si uvědomit, kam patříme, říká Dagmar Pecková

Musíme si uvědomit, kam patříme, říká Dagmar Pecková

Jedna z nejznámějších Češek současnosti, světově uznávaná mezzosopranistka opustila operní jeviště a začala se věnovat činohře. Letos na podzim chystá novinku, kterou přímo pro ni napsal scenárista Marek Epstein. Před pražský ...
Pod líbivým názvem omamné látky často číhá i smrt

Pod líbivým názvem omamné látky často číhá i smrt

Česká drogová scéna ráda experimentuje a tuzemští narkomani jsou pokusnými králíky pro producenty syntetických drog. U řady látek totiž není známo jejich složení a jejich účinek na lidský organismus. O ...
Zkouší to, co ještě nikdo z horolezců nedokázal

Zkouší to, co ještě nikdo z horolezců nedokázal

Marek Mára Holeček. Mezi horolezci je bezesporu osobnost, ale jinak člověk, co má rád výzvy, tatarák i dobré pivo. U horolezce se vcelku předpokládá, že se narodil na horách, které ...
Z Čech až na konec světa a zase zpátky s fotoaparátem v ruce

Z Čech až na konec světa a zase zpátky s fotoaparátem v ruce

Pan Lev z Rožmitála a jeho putování po dalekých zemích se stalo předlohou pro literární zpracování od Aloise Jiráska. Stal se tak vlastně prvním českým diplomatem hájících národní zájmy daleko ...
Prezident Pedagogické komory o přijímačkách na střední školy

Prezident Pedagogické komory o přijímačkách na střední školy

S odborníkem na školství a prezidentem spolku Pedagogická komora Radkem Sárközim se v poslední době roztrhl pytel. Nemine týden, aby se v médiích nevyjadřoval k chystaným nebo probíhajícím (a hojně ...
Nápad za milión – tři různé chutě za cenu jednoho dortíku

Nápad za milión – tři různé chutě za cenu jednoho dortíku

Kateřina Černá je typ člověka, který když dosáhne svého cíle a nemá se kam rozvíjet, klidně zvolí naprosto odlišný obor nebo profesi, která to zase nějaký čas umožní. Jak často ...