Krédem potravinové banky, která průběžně naplňuje tři sklady potravin, je „nakrm chudé a zachraň jídlo“. Dalo by se říct, že je v dnešní době všeho dostatek až nadbytek, ale přesto jsou tu lidé, kterým se nedostává toho základního, tedy potravin. Proto jsem moc rád, že před deseti lety vznikla v Chotovicích potravinová banka, jejíž činnost se rozšířila na celý Pardubický kraj. Její činnost je pro náš kraj jednou z priorit a během uplynulých deseti let jsme ji v rámci dotačního programu podpořili téměř pěti miliony korun,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Pavel Šotola. Potraviny, které banka získá, jsou dvou typů. Jsou to potraviny zachráněné podle zákona o potravinových výrobcích, které by někdo vyhodil nebo zlikvidoval, a to jak potravinový řetězec nebo zemědělec. Další jsou potom získané z mezinárodních trhů nebo ze sbírek dárců.
Potravinová banka začínala v Chotovicích v garáži a další hala vznikla v Dražkovicích. Zakladatelé původně chtěli banku provozovat jen pro klienty Oblastní charity Nové Hrady, ale ona se dále rozrůstala, zapojila se do Federace potravinových bank a provozovala činnost na území celého Pardubického kraje. Klasickým odběratelem potravinové banky jsou OSPOD, charity, farnosti, Místní akční skupiny, Sociálně aktivizační skupiny a další. „To jsou organizace, jejichž pracovníci dále pracují s cílovou skupinou a dělají ještě tu sociální práci s potřebnými. Například maminku malých dětí, která je bez prostředků a které takto pomáháme, vedou sociální pracovníci k práci s rodinným rozpočtem a plánování. Vyčíslíme hodnotu potravinového daru a vedeme ji k tomu, aby si výši prostředků, které na potravinách ušetřila, odložila třeba na zaplacení dluhů nebo kroužků pro děti,“ objasnila předsedkyně banky v Pardubicích Blanka Vopařilová. V celém procesu tak nejde jen o to, nakrmit potřebné, ale aby ruku v ruce s touto pomocí šel i rozvoj kompetencí obdarovaných.
Mohlo by vás zajímat

