Krajský hygienická stanice Pardubického kraje upozorňuje na situaci zvyšujícího se počtu případů žloutenky. „Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší zejména špinavýma rukama, kontaminovanými potravinami, vodou nebo předměty. Zdrojem je nakažený člověk, který virus vylučuje stolicí – a to i v případě, že sám nemá žádné příznaky,“ uvedl mluvčí města Libor Dufek.
Typickými příznaky onemocnění je únava, teplota, bolesti břicha, kloubů a zvracení. Můžete mít žluté zbarvení kůže, tmavou moč a světlou stolici, ale je možný i bezpříznakový průběh. Inkubační doba je čtrnáct až padesát dnů a onemocnění propukne náhle a může mít různou sílu, od mírného průběhu až po vážné případy, které vyžadují lékařskou péči. „Prosíme veřejnost o maximální ohleduplnost a důsledné dodržování hygienických návyků,“ dodal Dufek. Podrobnosti a doporučení ohledně nemoci najdete na webu Státního zdravotnického ústavu.
Mohlo by vás zajímat
Jak ochránit sebe i ostatní
- Pečlivé mytí rukou teplou vodou a mýdlem, zejména po toaletě a před jídlem.
- Používání dezinfekčních gelů na ruce.
- Bezpečná příprava jídla, především potravin, které se tepelně nezpracovávají.
- Očkování je nejúčinnější formou prevence.

