Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Špenát trochu jinak. Recept na mřížkový špenátový koláč

Koláče nemusí být vždy sladké. Slaná varianta bývá mnohdy skvělou obměnou. A pokud do ní přidáme i zeleninu, třeba jako nyní špenát, nemusíme mít ani výčitky svědomí kvůli cukru navíc. Mřížkový špenátový koláč má elegantní vzhled, takže ho můžeme směle předložit také na sváteční tabuli.

Suroviny

  • 1 balíček listového těsta cca 400 g
  • 1 balení mrazeného špenátu cca 400 g
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • Sůl, pepř, chilli, muškátový oříšek
  • Dle chuti pikantní salám, případně kousek pikantní klobásky (není nutné)
  • 3 lžíce smetanového jogurtu nebo smetany
  • Trocha oleje na orestování cibule

Postup

Příprava náplně: Na troše tuku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a nechte ho krátce rozvonět (asi 30 sekund). Pak přidejte špenát a krátce zahřejte. Důležité je, aby pustil vodu. Pustí-li jí příliš mnoho, trochu vody odeberte, aby směs nebyla řídká. Vejce rozšlehejte se smetanou nebo jogurtem (dietnější varianta) v misce a také přidejte sůl a koření. Následně vše pečlivě vmíchejte do již odstavené a lehce vychladlé špenátové směsi. Tím se zabrání srážení vajec a zajistí se hladká a krémová náplň.

Příprava těsta: Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto rozválejte a vložte do formy tak, aby okraje mírně lemovaly obvod. Těsto, které vám zbyde, odložte stranou. Dno těsta propíchejte vidličkou. Těsto ve formě předpečte 10 minut. Tím se zabrání jeho promoknutí od náplně. Ze zbylého těsta vytvořte proužky. Na předpečené, a ještě horké těsto položte tenká kolečka salámu a poklaďte je náplní. Nakonec vše ozdobte proužky, případně z nich vytvarujte mřížku.

Pečte v předehřáté troubě (cca 30–40 minut), dokud náplň neztuhne a okraje těsta nezezlátnou. Před krájením nechte koláč 10 minut odpočinout, aby se náplň lépe zpevnila.

Tipy

  • U předpékání těsta se doporučuje těsto zatížit např. fazolemi, aby se nenafouklo.
  • Pro intenzivnější chuť špenátové náplně můžete přidat kousek uzeniny, např. nakrájenou pikantní klobásku a orestovat společně s cibulí a česnekem.
  • Zhoustnutí špenátu podpoříte také tím, že ke konci tepelné úpravy odstraníte z pánve poklici. Přebytečná voda se odpaří, a nebude kondenzovat na vnitřní straně poklice a vracet se zpět do pokrmu.
  • Náplň je variabilní, můžete do ní přidat i další suroviny, jako je slanina, kousky kuřecího masa nebo sušená rajčata pro ještě výraznější chuť.

Přejeme dobrou chuť!

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...