V letních měsících bývá v kraji hlášeno 100 případů týdně. Nejčastěji se jedná o kampylobakteriózy a salmonelózy. Lidé se nakazí při rodinných oslavách při konzumaci nedostatečně tepelně upravených potravin (masa a vajec) a nedodržení zásad při manipulaci s nimi. A jak by se lidé měli chránit? Nekupovat výrobky s prošlou zárukou, vejce skladovat v chladu, ovoce a zeleninu konzumovat jen umyté, maso propéct až do kosti, nepoužívat syrová vejce. „Pokud připravujeme jídlo předem, po vychladnutí jej uchováme v lednici. Před konzumací jej znovu ohřejeme tak, aby ve všech částech měl pokrm teplotu nejméně 60 stupňů,“ apeluje ředitelka protiepidemického výboru Renata Ciupek. Neméně důležité je dodržovat osobní hygienu, zamezit kontaktu vařených a syrových potravin, udržovat čistou kuchyni a náčiní a chránit potraviny před hmyzem a hlodavci.

