„Odebrali jsme 25 vzorků zmrzliny a provedli 125 stěrů z pracovních ploch, výrobního zařízení a používaných pomůcek. Třináct odebraných vzorků zmrzliny a 29 stěrů nevyhovělo hygienickým standardům,“ sdělila mluvčí krajské hygienické stanice v Jihlavě Jana Böhmová. V loňském roce se kontaminované vzorky vyskytly pouze ve třech případech.
Podle vedoucího oddělení hygieny výživy Petra Soustružníka se ve většině nevyhovujících vzorků nacházelo nadlimitní množství enterobakterie, což svědčí o nedostatečném čištění a dezinfekci zmrzlinového stroje a pomůcek. „Další nejčastěji zjištěné nedostatky spočívaly v nedodržování osobní hygieny (obsluha neměla pracovní oblečení) nebo neoznámení zahájení provozu na krajské hygienické stanici,“ uvedl Petr Soustružník s tím, že hygiena uložila provozovatelům sankce za 47 tisíc korun.
Mohlo by vás zajímat
Na zdravotní nezávadnost zmrzliny má vliv celá řada faktorů. „Při kontrolách se zaměřujeme na čistotu provozu, dodržování zásad osobní hygieny, stavební stav provozovny, dodržování sanitace zmrzlinového stroje a pomůcek, používání pracovního oděvu, uvedení informace o obsažených alergenech či dodržení doby expirace nabízeného zboží,“ vyjmenoval Petr Soustružník. Pokud provozovatel nedodrží hygienická pravidla výroby a prodeje, může být zmrzlina zdrojem alimentárního onemocnění, což je nebezpečné zvláště pro děti a pro lidi s oslabenou imunitou.
Hygienici budou v kontrolách pokračovat po celou letní sezónu.


