Jste majiteli lesů? Pomůže vám nová aplikace, která hlídá výskyt kůrovce

VYSOČINA – Odbor informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina představuje aplikaci s názvem Evidence kůrovce. Vyvinul ji na míru požadavkům lesních hospodářů, ale také měst z regionu. Pokud jste majitelem lesa, usnadní vám nejen evidenci kůrovcem napadených území, ale zároveň eviduje práci v terénu. Navíc umožňuje generovat analytické údaje a povinná hlášení, která po vás obce a kraje ze zákona požadují a nepříjemně tak navyšují vaši administrativní zátěž.

Evidence kůrovce je systém, který už má za sebou zkušební provoz a nyní zhruba rok zajišťuje v ostrém provozu přesnější a přehlednější evidenci kůrovcových porostů. Vedle toho jsou služby pro lesní hospodářství dále rozvíjeny, například formou přípravy speciálních hospodářských map, do kterých můžete i v terénu za pomoci tabletů zaznamenávat on-line aktuální stav sledovaného území – jednoduše a maximálně funkčně.
„Důležité na této aplikaci je on-line sdílení informaci mezi lesními hospodáři a úřady, odstranění duplicit, úspora času a rychlý on-line přístup,“ uzavírá hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.