Do restaurace, klubu či do divadla bez očkování i testu: ve středu skončí většina omezení

ČESKO – Poslední téměř tři měsíce v Česku panoval poměrně striktní režim pro vstup do restaurací, zařízení stravovacích služeb, ale také pro účast na sportovních či kulturních akcích ad.. Nutností bylo prokázat se buď potvrzením o prodělání nemoci covid-19 (ne starším než 180 dní), nebo dokladem o očkování. Tuto povinnost ale včera smetl ze stolu Nejvyšší správní soud – a dal vládě sedm dní na nápravu opatření, které dle rozhodnutí soudu nebylo učiněno v souladu s platnou legislativou. Kabinet premiéra Petra Fialy se ale nakonec – navzdory obavám, že se bude snažit toto opatření zachovat i nadále – rozhodl od těchto požadavků kompletně upustit. Od následující středy tak již budou i neočkovaní moci běžně využívat veškerých služeb.

Ačkoliv včera (a vlastně i předevčírem) Sněmovna jednala o přijetí (mnohými kontroverzně vnímané) novely pandemického zákona, velkou část veřejné pozornosti na sebe strhnul také verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS) – ten totiž rozhodl, že omezovat přístup ke službám způsobem, jakým to předchozí vláda učinila, není možné. Vláda stávající pak dostala na vyřešení situace sedm dní – a zdálo se, že během nich bude řešit, jak opatření upravit prostřednictvím zákona o ochraně veřejného zdraví. Vývoj situace však nakonec nabral poměrně nečekaný spád. Na tiskové konferenci, jež shrnovala jednání Sněmovny, totiž vedle toho, že novela pandemického zákona byla navzdory odporu poslanců SPD a ANO schválena, zaznělo z úst premiéra Petra Fialy i stanovisko k verdiktu NSS.

„My jsme samozřejmě na tuto situaci také reagovali, radili jsme se ve vládě, řešili další postup s odborníky a naše řešení je následující: vláda s přihlédnutím k aktuálnímu vývoji pandemie covidu-19 k 9. únoru povinnost prokázat se certifikátem o platném očkování či prodělání nemoci pro vstup do restaurací, služeb, na kulturní a sportovní akce ruší,“ shrnul premiér s tím, že vláda také navrhne na sněmovní schůzi 14. února ukončení pandemické pohotovosti (konkrétní datum jejího ukončení bude určeno dle vývoje situace). Jak ale Fiala také zdůraznil, nadále zůstává v platnosti opatření o povinnosti nošení respirátoru ve všech vnitřních prostorách. „Toto opatření se ukazuje jako efektivní a minimálně omezující, zůstává platné také omezení účastníků na hromadných akcích,“ dodal.

Plánovaný krok?

Ačkoliv mnozí toto rozhodnutí přikládají právě rozsudku NSS, premiér Fiala včera uvedl, že ten zamýšlené kroky vlády pouze urychlil. „Prvním krokem je vypnutí používání certifikátů, kdy od 9. února může do jakéhokoliv zařízení každý, a to bez certifikátu o očkování, prodělání nemoci i negativního testu, dalším krokem je ukončení plošného testování,“ shrnul pak ministr zdravotnictví Válek.

Restauratéři chtějí jednat o kompenzacích

Opatření, jehož platnost bude tedy k 9. únoru ukončena, dopadlo tvrdě především na provozovatele stravovacích zařízení. Ještě včera zároveň restauratéři většinou říkali, že moc nevěří tomu, že by vláda opatření skutečně rozvolnila. I navzdory následnému pozitivnímu vývoj pak přesto restauratéři považují únor spíše za „stabilizační měsíc“ a chtějí ještě jednat o kompenzacích za měsíce uplynulé. Na stávající kompenzace totiž dle jejich slov vzhledem k nastaveným parametrům prakticky nikdo nedosáhne.