Další vážná nehoda na elektrokoloběžce! Střet s náklaďákem skončil vážným zraněním!

PRAHA-VÝCHOD – V Česku přibývá nehod elektrokoloběžek. Zvláště přes letní měsíce. Vážná zranění utrpěl i 43letý muž na elektrokoloběžce, který se v Klecanech na Praze východ v pondělí po 13. hodině srazil s nákladním autem.

Prozatímní vyšetřovací verze nasvědčuje tomu, že na křižovatce ulic Čsl. armády a Spojovací nedal koloběžkář vozu přednost. Utrpěl vážná zranění a musel být na místě resuscitován. S podezřením na poranění hlavy a mozku ho záchranáři transportovali letecky do motolské nemocnice.

Třiapadesátiletý řidič nákladního vozu vyvázl bez zranění a dechová zkouška u něj byla negativní. Okolnosti nehody jsou předmětem dalšího vyšetřování.

Kolizí s elektrokoloběžkáři jsou po republice stovky. Policie proto zvažuje, že od nového roku povede speciální statistiku těchto nehod.


V případě, že uživatel chce, aby byla elektrokoloběžka způsobilá k provozu na pozemních komunikacích bez registrace a bez nutnosti držení řidičského oprávnění, musí mít ale maximální rychlost do 25 km/h a výkon elektropohonu nesmí překročit 250 W.

Jinak již koloběžky podléhají registraci a jsou brány jako motocykl. V tom případě je potřeba mít platné STK koloběžky, registrační značku, povinné ručení a stejně jako řidič vozidla i řidičský průkaz