Kříž na Dolním náměstí je v péči restaurátorů

VSETÍN – Pískovcový kříž na Dolním náměstí se dočká obnovy, po které by mohl být ve své původní podobě. Na tuto akci město uvolnilo 150 tisíc korun.

Kříž z roku 1775 sestavili Šebestián Hartl a Šimon Závodník, své původní místo měl u obce Janová. Roku 1848 byl přestěhován na Dolní náměstí, v roce 1962 byl odklizen z politických důvodů na městský hřbitov. V roce 1990 se vrátil zpět na náměstí. Za dvě stě padesát let byl opravován pouze čtyřikrát, nyní ho proto čeká důkladně zrestaurování, jelikož je napaden mechy a lišejníky, chybí mu drobné plastické modelace a je také mechanicky poškozen.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Restaurátorské práce na kříži provede Eva Machalová za 150 tisíc korun, ve kterých je zahrnuto zpracování návrhu, laboratorní průzkum a samotná obnova. „Součástí prací, které by měly být dokončeny do 31. října, je čistění, provedení biosanace, konsolidace, injektáže trhlin a puchýřů, provedení plastické rekonstrukce, barevné retuše, barevné vytažení písma a číslic, obnova zlacení korpusu Krista a provedení hydrofobizace,“ doplnil starosta Jiří Růžička.