Kromě své nezaměnitelné chuti mají meruňky mnohé další přednosti. Syrové meruňky jsou bohaté na vitamín C. Přibližně tři až čtyři středně velké plody stačí k pokrytí poloviny denní dávky tohoto vitamínu. Dále jsou také zdrojem vitamínu A. V malém množství obsahují rovněž další nutné vitamíny a minerály. Jsou rovněž zdrojem vlákniny.
Meruňkový dezert se zakysanou smetanou
Suroviny
Mohlo by vás zajímat
2 vanilkové pudinky
500 g čerstvých meruněk nebo 1 velká konzerva kompotovaných
750 ml tekutin (šťáva z meruněk + voda)
250 g dětských piškotů
300 g zakysané smetany (nejlépe 18%)
Kokos
Cukr
Čokoláda na ozdobení (není nutná)
Postup
Čerstvé meruňky nakrájíme a vhodíme do 500 ml vroucí vody. Povaříme, dokud nezměknou, osladíme a scedíme. Ovoce necháme vychladnout a horkou šťávu použijeme na přípravu pudinku. Pudinkový prášek rozmícháme v 250 ml studené vody a vmícháme do mírně vařící meruňkové šťávy. Vznikne nám tak hustý pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme zakysanou smetanu a dle potřeby dosladíme.
Dortovou formu vyložíme pečicím papírem nebo potravinářskou folií a na ni naskládáme první vrstvu: piškoty, meruňkový krém ze zakysané smetany a kousky mírně uvařených meruněk (můžete je i rozmačkat na pyré) a nakonec posypeme kokosem. Stejně položíme druhou vrstvu, přičemž piškoty dáme plochou stranou nahoru. Povrch namažeme zbytkem krému a posypeme kokosem. Můžeme jemně ozdobit čokoládovou polevou. Necháme odležet v chladnici, minimálně 12 hodin.
Přejeme dobrou chuť


