Dnes je 14. 12. 2025 a svátek má Lýdie

Přepuštěné máslo. Módní výstřelek, nebo stálice v naší kuchyni?

Není to ještě tak dávno, kdy do stravovací osvěty patřilo pravidlo, že máslo jakožto živočišný tuk je nezdravé a konzumují ho převážně nezodpovědní jedinci. Naši prarodiče tehdy jen nevěřícně kroutili hlavou a dále si ho mazali s chutí na chleba, neb si ho z poválečných let pamatovali jako vzácnou a hodnotnou potravinu. Poté odborníci na výživu vzali máslo na milost a nepřímo připustili, že mu celá ta léta křivdili. Nedávno na máselné nebe vystoupala nová hvězda, a to v podobě přepuštěného másla. Zatímco někteří by již jiný tuk nepozřeli, jiní čekají se skeptickým úsměvem, kdy mu odzvoní a jeho místo zaujme zase jiná superpotravina.

Normální vs. přepuštěné máslo

Proč si dávat práci s přepuštením másla, copak normální máslo nestačí? Na rozdíl od normálního másla má jeho přepuštěný příbuzný řadu výhod. Díky tzv. přepuštění neobsahuje výsledný produkt vodu, zatímco klasické máslo ji obsahuje až 16 %.

Přepuštěné máslo je méně náročné na skladování a také déle vydrží. V porovnání s normálním máslem, v němž právě voda a bílkoviny způsobují po čase žluknutí, má mnohem menší tendenci se kazit. Někdo ho uchovává dokonce i při pokojové teplotě (přetopený pokoj v paneláku však nebude právě nejvhodnější).

Přepuštěné máslo, resp. bezvodý mléčný tuk, obsahuje mastné kyseliny s krátkými řetězci. Díky tomu má pozitivní účinky při zánětlivých problémech ve střevech. Lze ho také použít jako základ pro různé masti. Pokud se potýkáte se suchou a rozpraskanou pokožkou nebo potřebujete podpořit zhojení jizvy, pak může být přepuštěné máslo samo o sobě nebo ve formě bylinné masti vhodnou přírodní volbou.

Vyšší kouřový bod

V porovnání s normálním máslem je bezesporu velkou výhodou vyšší kouřový bod. Zatímco u klasického másla je tento bod kolem 120 °C, u přepuštěného másla se udává dokonce až do 250 °C. Znamená to, že přepuštěné máslo je vhodné pro úpravu i v teplé kuchyni, protože při teplotách do 250 °C se nebude přepalovat a zároveň dodá pokrmu svou typickou lahodnou chuť. Můžeme jej tedy, na rozdíl od normálního másla, použít i ke smažení.

Jak si ho vyrobit doma

Vezmete klasické máslo z obchodu a pozvolna ho rozpustíte ve větším hrnci. Po chvíli se začne na povrchu tvořit pěna, kterou je nutné postupně sbírat, většinou půl hodiny až hodinu podle množství másla. Pro začátek doporučujeme použít maximálně jednu kostku másla pro případ, že by někde nastal neplánovaný zádrhel. Při přepouštění je nutné sledovat teplotu. Máslo nesmí začít nejen vařit, ale nemělo by ani přesáhnout teplotu 80 °C. Za ideální se považuje teplota 60 °C. Cílem vašeho počínání je odstranit z másla vodu (která se zahříváním uvolňuje společně s mléčnou bílkovinou), zároveň však dodržením správné teploty zachovat cenné látky.

Ghee (ghí)

Mnoho lidí označuje přepuštěné máslo pojmem „ghee“ (ghí). Nejedná se však o zcela totožné produkty. Původní ghee vznikalo totiž v Indii přepuštěním buvolího mléka, které je poněkud jiné než kravské. Také celý proces výroby byl trochu jiný. Myšlenka je však obdobná.

Žádný módní výstřelek

Přepuštěné máslo není tedy žádným novodobým výmyslem. Mělo v naších zemích dlouholetou tradici. Zatímco ještě před pár lety byl problém jej sehnat v obchodě, dnes ho obchody s širším potravinářským sortimentem běžně nabízejí. Jeho cena je však samozřejmě vyšší než cena normálního másla, a to přibližně dvojnásobně. Zatímco za kilo másla zaplatíte orientačně 200 Kč, za kilo ghí másla i 500 Kč. Stále však platí, že v porovnání s klasickým máslem je v mnoha směrech kvalitnější, což ovšem zdaleka neznamená, že byste měli normální máslo zatratit. Jen je ho potřeba používat s mírou, což ostatně platí pro veškeré lidské konání.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Čerstvý kapr, stromeček a dárky na poslední chvíli. Vánoční nákupy v přeplněných obchodech jsou pro mnohé noční můrou díky nekonečným frontám. Nervozita pak panuje nejen mezi nákazníky, ale také mezi samotnými ...
Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Spánek je základní životní potřebou, přesto jeho nedostatek trápí mnoho lidí. Nespavost, porucha spánku projevující se obtížným usínáním, častým nočním probouzením nebo předčasným ranním vstáváním, není jen nepříjemná. Takový spánek ...
Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence patří podle Světové zdravotnické organizace WHO k největším zdravotním hrozbám současnosti. Ročně si na celém světě vyžádá přes milion obětí. Její zákeřnost spočívá v tom, že z dosud běžně léčitelných nemocí ...
Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Ceny cigaret v poslední době stabilně rostou. Na rozdíl od jiného zboží se však rozhodně nejedná o produkt, bez kterého bychom se nemohli obejít. Tedy čistě teoreticky, protože nejeden kuřák si ...
Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...