Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Rychlé kávové občerstvení pro teplé letní dny

Přepadne vás občas chuť na něco sladkého a máte rádi kávu? Nebo se vám na poslední chvíli ohlásí nečekaná návštěva? Pak se může hodit náš recept. Je rychlý a nevyžaduje pečení, nebudete tedy muset v letním horku trávit čas u rozpálené trouby. Navíc se obejdete bez másla či jiného tuku a množství cukru si určíte sami, takže rozhodně nepatří mezi kalorické bomby. Naopak, díky tvarohu jako hlavní ingredienci se jedná o poměrně zdravou pochoutku.

Suroviny

  • 1 vanička tvarohu (nejlépe polotučný nebo plnotučný)
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • ½ l mléka
  • Cukr dle chuti
  • Orientačně  5 lžiček silné instantní kávy
  • Cca 24 dětských piškotů
  • 40-50 g čokolády na vaření
  • Trocha kakaa
  • Trocha kokosu

Postup

Krém

Pudink připravíme podle klasického receptu na obalu. Avšak do mléka v kastrůlku, které pomalu přivedeme k varu, přidáme instantní kávu a rozmícháme. Do tohoto kávového mléka přidáme za stálého míchání zbytek chladného mléka s rozmíchaným pudinkovým práškem a cukrem. Takto nám vznikne kávový pudink, který mícháme při mírném varu, dokud nezhoustne. Dle potřeby můžeme dosladit či přidat instantní kávu. Když kávový pudink téměř vychladne, vmícháme do něj tvaroh.

Poleva

Jelikož čokoláda obsahuje již sama o sobě mnoho tuku, nebudeme postupovat klasicky a přidávat ještě další tuk, ale vystačíme si s vodou. Čokoládu nalámeme na menší kousky, dáme do malého kastrůlku a mírně podlijeme malým množstvím vařící vody (2–3 lžíce vody). Na velmi malém plamenu a za ustavičného míchání necháme čokoládu rozpustit. Přidáme trochu kakaa pro zahuštění. (Je-li poleva naopak příliš hustá, zředíme opět trochou horké vody.) Výsledná konzistence musí být hustší, aby se po poleva po vychladnutí mírně táhla.

Připravíme si čtyři mističky nebo menší pohárové skleničky. Nalejeme do nich kávovou hmotu a přidáme šest piškotů (případně více dle vlastní chuti). Na konec polejeme čokoládovou polevou a posypeme jemně kokosem. Necháme několik hodin odležet, aby piškoty nasákly. Pokud se potřebujeme v létě ochladit, podáváme vychlazené z ledničky.

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...