Dnes je 8. 12. 2025 a svátek má Květoslava

Jak se starat o lednici, aby přežila letní vedra bez úhony a neprodražovala odběr elektřiny

Když vypoví službu lednice, je to vždy hodně nepříjemné. O to horší je situace, když se to stane v parném létě. Potraviny se pak kazí doslova před očima a škoda na  nich nebývá malá, nehledě na cenu nové lednice. Někdy však není na vině jen samotná lednice, ale my, kteří svým nevhodným užíváním zkracujeme její životnost, anebo alespoň prodražujeme její provoz.

Teplota ovlivňuje spotřebu

Obecně se doporučuje nastavit teplotu v lednici na 4 až 5 °C (v mrazničce – 18 °C). Tato teplota je pro uchování potravin dostačující. Je rozhodně zbytečné nastavovat s příchodem léta lednici automaticky na maximum. Uvádí se, že snížení teploty o 2 °C, znamená zvýšení spotřeby až o 15 %.

Kam správně umístit potraviny

Je dobré vědět, že teplota uvnitř ledničky, na rozdíl od mrazáku, není všude stejná. Málokdo si při koupi nové lednice studuje manuál, často však ke své škodě. Dozví se v něm totiž, kam správně umístit konkrétní potraviny. Například se u vašeho typu lednice můžete dočíst, že nejtepleji je v její vrchní části. Zde umístěte např. vařené jídlo. Do střední části uložte sýry, salámy, máslo atd. Nejnižší teplota je pak tedy ve spodní části. Zde patří potraviny, které se rychle kazí, např. ryby, syrové maso. Pro uchování zeleniny slouží speciální boxy.

Pozor na to, co dáváte do dveří

Teplota ve dveřích díky jejich otevírání totiž velmi kolísá. Zde patří např. trvanlivé potraviny (např. kečupy, kompoty, pivo). Tyto v podstatě, pokud nejsou otevřené, v lednici vůbec být nemusí. Nedoporučuje se zde dávat vejce (ačkoli dveře jsou zpravidla vybaveny stojánkem na vajíčka). Vejce jsou totiž citlivá na časté změny teplot, a mohla by rychleji podlehnout zkáze, proto je bezpečnější je umístit do vnitřní přihrádky se stálou teplotou.

Jaké potraviny do lednice nedávat

Čím chladnější potraviny do lednice dáte, tím lépe. Pokud jste nesli nákup v třeskutém mrazu, pak s ním ihned šup do lednice. Obvykle do lednice dáváme potraviny mající pokojovou teplotu. Zbytky od oběda tedy nikdy nedávejte do lednice teplé, ale přesvědčte se, že již vychladly. Teplé jídlo zbytečně zvýší teplotu v lednici, navíc vzniklá pára bude zbytečně kondenzovat na stěnách lednice.

Jak moc lednici zaplnit

Na celkovou teplotu v lednici a také na její spotřebu má výrazný vliv zaplněnost lednice. Ideálně by měla být zaplněna ze 2/3. Vychlazené potraviny totiž pomáhají udržovat stabilní teplotu.  Provoz prázdné či přeplněné lednice je značně neefektivní.

V lednici nevětrejte

Známe to patrně všichni. Otevřeme lednici, načež do ní zíráme a uvažujeme, co bychom si vzali k snědku. Tím jí ovšem prokazujeme medvědí službu. Zejména pokud ji otevřeme dokořán, velmi rychle nahradíme pracně vychlazený vzduch uvnitř okolním teplým vzduchem a termostat se může zbláznit. Promyslete si tedy předem, co vše z lednice potřebujete, dveře neotevírejte dokořán a následně je důkladně zavřete.

Umístění lednice

Umístění lednice je jeden z nejdůležitějších bodů jejího správného a také ekonomického fungování. Rozhodně nepatři na teplé a slunné místo, tedy např. k topení nebo k oknu, kde na ni bude půl dne pražit slunce. Jednou z nejčastějších chyb, které se výrazně podepisují na dřívějším odchodu spotřebiče z tohoto světa, je opomenutí větrací mezery po jejím obvodu. Zkrátka lednici nesmíme těsně obstavit ze všech stran, protože ačkoli uvnitř chladí, zvenku vydává teplo. Dostačující by měly být 2 až 4 cm po stranách, vzadu 5 až 10 cm, případně i menší mezera nahoře. (Záleží konkrétně na typu lednice.)

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...