Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Lečo. Využijte podzimní rajčata a papriku. Rychlý recept pro štíhlou linii s několika tipy navíc

Září přináší poslední vlnu rajčat a paprik ze zahrady. Jsou ještě stále krásně šťavnaté a plné chuti. Pokud svou zahrádku nemáte, a zeleninu kupujete, její cena se prozatím drží na rozumné úrovni, což za pár měsíců již platit nebude. Takže rozhodně neváhejte a s vařením leča neotálejte.

Odkud pochází

Lečo (maďarsky lecsó) je původně maďarský pokrm, který se rozšířil do střední Evropy. Zajímavostí je, že zpočátku lečo nebylo považováno za samostatný pokrm, ale bylo podáváno jen jako příloha, např. k pečené kachně. Postupně se stalo tradičním jídlem i v české a slovenské kuchyni a značně se rozšířilo i v Polsku a Rakousku. Můžeme se setkat s jeho mnoha variantami.

Pro koho je vhodné

Z nutričního hlediska je tento pokrm lehký a bohatý zejména na vlákninu, protože základ tvoří zelenina. Přidáním vajec jej obohatíme o dávku bílkovin. Kaloricky je přátelské, pokud ho nezatížíme velkým množstvím tuku a klobásek. Tudíž pokud si hlídáte linii, je vhodné právě pro vás. Pro některé lidi, zejména s citlivým trávením či ty, kteří trpí zažívacími problémy, může být však hůře stravitelné, hlavně ve větším množství.

Jak lečo připravit

Suroviny

  • 1 velká cibule
  • 4 velká rajčata
  • 4 velké papriky (zelené, žluté)
  • 4 vejce
  • koření (pepř, bobkový list, nové koření)
  • sůl
  • trocha oleje

Postup

Na kostičky nakrájenou cibuli osmahněte na oleji dozlatova, přidejte na kratší proužky nakrájené papriky a chvíli restujte. Poté přidejte oloupaná a nakrájená rajčata, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a nové koření. Nechejte dusit, dokud zelenina nezměkne a nevytvoří šťavnatý základ. Nakonec vmíchejte vejce a vařte na mírném plamenu, dokud v pokrmu neztuhnou. Podávejte jako oběd s brambory nebo jako večeři s chlebem či pečivem.

Tipy

  • Pokud chcete, aby lečo nebylo příliš vodnaté, nechejte ho dusit bez pokličky, aby se přebytečná šťáva odpařila.
  • Sytější pokrm získáte, když k cibuli přidáte na kolečka nakrájenou pikantní klobásu nebo trochu slaniny.
  • Jemnější variantu připravíte přidáním již rozšlehaných vajec až těsně před koncem – jen krátce ztuhnou a zůstanou nadýchaná.
  • Na talíři můžete hotové lečo posypat nastrouhaným sýrem, který se krásně rozteče a zjemní chuť.
  • Zajímavé je i ozdobení čerstvými bylinkami (např. pažitkou, petrželkou nebo tymiánem), které zvýrazní chuť zeleniny.
  • Přebytky rajčat a papriky si můžete nyní předpřipravit na zimu jako zamraženou zeleninovou směs na lečo. Čerstvou zeleninu nakrájejte na menší kousky a dejte zamrazit. V zimě vám ušetří čas i práci.
Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...