Hasiči zachránili miliony, zabránili výbuchu

SLOVEČ – Tísňové volání na záchrannou linku Hasičského sboru Středočeského kraje oznámilo požár udírny a části přístřešku rodinného domu ve Střihově. Zdánlivě banální požár mohl mít fatální následky. Požár v rodinném domě na Nymbursku nakonec likvidovali hasiči ze dvou krajů!

“Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanic Nymburk a Poděbrady a jednotku sboru dobrovolných hasičů obce Sloveč. Po vyslání těchto jednotek přijalo operační středisko ještě několik dalších telefonátů s tím, že se požár rozšiřuje i na rodinný dům,” informoval tiskový mluvčí hasičů, Petr Svoboda. “Proto byl v rámci mezikrajské výpomoci vyžádán výjezd také jednotky HZS Královéhradeckého kraje ze stanice Nový Bydžov a dobrovolné jednotky z Chlumce nad Cidlinou,” pokračuje.
I když první jednotka byla na místě události už za osm minut od ohlášení, tak se požár vlivem silného větru rychle šířil a stačil zasáhnout i střechu domu. Velitel zásahu proto vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu. Na místo tak postupně vyjely ještě jednotky sboru dobrovolných hasičů Městec Králové, Kněžice a Chroustov. Ze sousedního kraje na pomoc vyrazila dobrovolná jednotka obce Hlušice.
“Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu pomocí dvou vysokotlakých a jednoho C proudu. Při hasebních pracích byla z domu vynesena propanbutanová láhev,” vysvětluje nebezpečí výbuchu . Krátce před půl třetí byla velitem zásahu ohlášena lokalizace požáru. Následovalo vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich dohašování. Na místě pak zůstala pouze jednotka Sloveč na dohlídku.
“Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na jeden milion korun, hasičům se podařilo uchránit majek za dva a půl milionu. Příčinou vzniku požáru bylo zalétnutí jisker z udírny vlivem silného větru,” přesnill výši škod Petr Svoboda.