Majitelé zloději nevadili. Kradl o patro níž

BEROUNSKO – Ani přítomnost majitelů v domě neodradila neznámého zloděje, aby jim v době, kdy klidně spali, vykradl bez skrupulí přízemí. „Noční poberta“ způsobil škodu za více než sto tisíc korun. Berounští kriminalisté vyhlásili pátrání.

V noci z 24. na 25. října mezi 22.00 h. a 6.35 h. překonal neznámý pachatel 155 cm vysoké oplocení a vnikl na pozemek rodinného domu v obci Mezouň. Vypáčil francouzské dveře a vnikl dovnitř. Zloději vůbec nevadilo, že v horním patře domu spí jeho majitelé. S chladnou hlavou prohledal spodní patro, odkud si odnesl dva fotoaparáty zn. Nikon i s příslušenstvím, dále finanční hotovost a tašku s peněženkou, osobními doklady, platební kartou a další finanční hotovostí. Celková škoda se vyšplhala na 107.300,- Kč.

„Kriminalisté přivítají jakékoliv informace vedoucí ke ztotožnění neznámého zloděje,“ doplnila k případu por. Marcela Pučelíková, tisková mluvčí berounské policie.

Policisté proto varují občany, že jsou pachatelé schopni nepozorovaně vniknout do jejich domu a odcizit cenné věci i v případě, že ze svého domova neodešli. Připomínají, aby si lidé vždy pečlivě zkontrolovali uzamčení svých domovů, nenechávali přes noc otevřená okna a odložené klíče od domu nebo bytu neponechávali ve svých autech zaparkovaných před domem. V případě, že by zjistili přítomnost pachatele ve svém obydlí, policisté nedoporučují klást aktivní odpor nebo se snažit zloděje zadržet. Mohlo by dojít k jejich následnému napadení a případnému zranění. V takové situaci by měli raději spánek předstírat a až poté, co zloděj opustí dům, na místo okamžitě přivolat policii. Za žádných okolností by také neměli sahat na věci, kterých se pachatel dotýkal, aby neponičili pro kriminalisty důležité stopy.