Zloději se nebojí ani duší zemřelých. Okradou všechny!

NYMBURK – V dnešní době je už opravdu možné vše. Zloději se neštítí nejen okrást pozůstalé, ale ani hrob pro ně není svatý a ukradnou vše, co není přikované. A tak se na následující víkend, na Dušičky,připravují nejen správci hřbitovů, ale i policisté.

Nymburský hřbitov spravují technické služby a pro dušičkové víkendy zavedly speciální režim. „Máme přímo na hřbitově speciální služby, v rámci nichž se především udržuje pořádek. Jde o zametání listí, včasné vysypání nádob s odpady, ale i potřebné informování veřejnosti při dotazech na provoz. Kvůli tomu je připraven i hrobník Martin Kovács,“ řekl ředitel technických služeb Martin Netolický.

Hřbitov má na Svátek zemřelých prodlouženou otevírací dobu od 7.30 do 18 hodin. V této době budou mít zvýšenou pohotovost také policisté. „Naše hlídky mají zvýšený výkon služeb u větších hřbitovů. Zároveň vyzýváme návštěvníky hřbitovů, kteří přijedou v autech, aby si ve vozech nic nenechávali, protože jakýkoliv i bezcenný předmět působí jako lákadlo na zloděje,“ řekla policejní mluvčí Petra Potočná. Podobné případy vykradených aut registrují policisté z minulých let prakticky pravidelně. „Platí klasická poučka, že auto není trezor. I třeba taška s bundou může vzbudit ve zloději zvědavost, rozbije okénko a vloupe se dovnitř. Je skutečně důležité nenechávat v autě nic,“ zdůrazňuje policejní mluvčí. Podle informací z posledního víkendu z Nymburka zatím letos k žádné takové krádeži nedošlo.

Blízcí, kteří pochopitelně chtějí, aby hrob jejich blízkých byl co nejhezčí, by přesto měli zvážit, co na hrobě nechají. “Lidé by na hrobech neměli nechávat cennější věci, které zbytečně přilákají pozornost zlodějů, ti se totiž opravdu neštítí ničeho!” varuje Potočná všechny, kteří se chystají na oslavu Dušiček.