Vzácná ropucha má nové chráněné území

ČESKOLIPSKO – Ropucha krátkonohá je naší nejvzácnější žábou, která v republice nyní žije v několika izolovaných lokalitách. Jednou z nich je malá pískovna v Žizníkově na Českolipsku. Ta se stala nejnovějším zvláště chráněným územím, o které pečuje Liberecký kraj.

Dlouhá léta o výskytu ropuchy krátkonohé v této oblasti věděla pouze úzká skupina místních přírodovědců. Ti se obrátili na úřad poté, kdy zjistili, že se v pískovně nebude dále těžit, ale naopak se má v rámci schválených rekultivačních plánů zavézt. To by znamenalo i zánik vhodných míst pro ropuchu.

Kraj proto od roku 2015 intenzivně jednal s majitelem pískovny a rozhodli, že v opuštěné části budou provedena opatření, která nalákají žáby do nových tůněk a velkých hromad volného písku. To si vyžádalo změnu rekultivačního plánu a posléze také zpracování návrhu na vyhlášení Pískovny Žizníkov jako přírodní památky.

„V souladu s tímto programem plánuje krajský úřad v pískovně v budoucnu zavést pojezdy těžké a vojenské techniky, která bude suplovat pohyb těžební techniky, a tím zarůstající plochy narušovat. Při budoucí péči o ochranu území se nevylučují ani řízené jízdy offroadových vozidel nebo čtyřkolek. Ty dokáží efektivně obnovit mělké tůně, které ropuchy krátkonohé k množení nutně potřebují,“ uvedl tiskový mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Foto: Mgr. Radomír Studený