Sněžení komplikuje dopravu i dodávku elektřiny

LIBERECKO – Dopravu na mnoha komunikacích značně komplikuje sníh a teploty těsně pod nulou. V Libereckém kraji napadlo až 20 centimetrů sněhu a stále sněží nejen v horských oblastech. Na některých silnicích dopravu přerušily i stromy a větve, které padaly pod tíhou mokrého sněhu.

Silničáři doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. Mokrý sníh na silnicích může klouzat, problémy tak mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních. Bez zimní výbavy by motoristé vůbec neměli vyjíždět.

V jednom kole jsou hlavně hasiči na Českolipsku. Ti jezdili ke stále se opakujícím situacím, kdy stromy nad vozovkou buď ohrožovaly řidiče, nebo přímo spadly na silnici. „Nejčastějším úsekem těchto události byly komunikace v okolí Nového Boru, Svoru a Cvikova. Problémy byly také kolem Liberce, Chrastavy a ve Světlé pod Ještědem. Celkem vyjeli hasiči během pondělí a noci na úterý k odstranění překážek dvaapadesátkrát, z toho čtyřicetkrát na Českolipsku. Aktuální jsou i dopravní nehody, ke kterým hasiči vyjeli sedmkrát,“ sdělila mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Bez elektřiny jsou kvůli polámaným stromům a větvím stovky domácností na Českolipsku. Opravy na vedení především vysokého napětí komplikuje na mnoha místech těžko přístupný terén.

Včera dopoledne byla uzavřena silnice I/10 ve směru z Kořenova na Harrachov a dále do Polska pro vozidla nad 3,5 tuny. Na vině byla opět sněhová pokrývka. Momentálně je silnice opět zprovozněna, ale policie apeluje na řidiče směřující k hraničnímu přechodu s Polskem, aby dbali zvýšené opatrnosti. Sněžení by mělo podle předpovědí meteorologů vydržet po většinu dne, až k večeru bude srážek ubývat.