O víkendu se otevřela Jizerská magistrála

LIBERECKO – Od soboty mohli běžkaři na lyžích začít využívat upravené stopy Jizerské magistrály. A zájem byl veliký. Aktuálně je upraveno asi 80 kilometrů. Ve vrcholových partiích nasněžilo přes 40 centimetrů sněhu, teplota se pohybuje kolem -5 °C.

Novinkou pro běžkaře je šatna v nové budově na stadionu v Bedřichově. V šatně najdete sprchu, toalety a přibližně čtyřicítku šatních skříněk pro uskladnění drobnějších věcí. Nikoliv lyží a hůlek, s těmi je do šatny vstup zakázán. Skříňky jsou k dispozici zdarma a provozní doba šatny je od 8.30 do 17 hodin. Skříňku si každý musí uzavřít vlastním zámkem, případně vám jej půjčí v sousedním skiservisu. Skříňky je možné využívat maximálně po dobu provozní doby.

Pro takzvané lampičkáře, tj. lyžaře, kteří běhají i ve tmě, jsou k dispozici také skříňky vně budovy na stadionu a také na centrálním parkovišti v průchodu u platebních automatů. Tyto skříňky mají stejný režim, tedy lze je obsadit maximálně na jeden den. Jedná se o zkušební provoz, který má provozovatelům ukázat cestu dále.

Délka tratí Jizerské magistrály je necelých 200 km. Na trasy existuje 23 nástupních míst, které byly zvoleny dle dlouhodobých zkušeností na základě hustoty osídlení, dobré přístupnosti a možnosti parkování. V zimní sezoně navštíví Jizerskou magistrálu více než půl milionu uživatelů. Sezona zde většinou trvá od prosince do března, někdy i déle.