Prvního Olomoučánka roku 2019 přivítali primátor i ředitel nemocnice

OLOMOUC – První dítě v Olomouci se narodilo na Nový rok po sedmnácté rodině. Za své prvenství malý Josef Spurný měl vzácnou návštěvu – primátora města Miroslava Žbánka a ředitele FN Olomouc profesora Romana Havlíka. Ti samozřejmě nepřišli s prázdnýma rukama, s sebou měli dárky pro miminko i květiny pro novopečenou maminku.

Prvního Olomoučánka roku 2019 navštívili primátor města a ředitel FN Olomouc.

První Olomoučan nového roku vážil při narození 3572 gramů a měřil 50 centimetrů. Je prvním dítětem rodičů Kateřiny a Jana. „Jméno Josef dostal po dvou svých dědečcích,“ prozradil hrdý tatínek, který byl osobně přítomen u porodu. „Mimořádný zážitek,“ potvrdil s úsměvem.

Zvyšuje se věk rodiček. Některé mají i padesát

V roce 2018 se v olomoucké fakultní nemocnici narodilo 2508 dětí, z toho 1278 holčiček a 1230 chlapečků. Za celý uplynulý rok přitom nenastal jediný den, během nějž by zde nikdo nepřišel na svět. Brány olomoucké porodnice opustilo během loňska hned 61 dvojčat. Podle přednosty Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc profesora Radovana Pilky se postupně zvyšuje průměrný věk rodiček. „V současné době se pohybuje mezi 28 a 29 lety. Za posledních pět let jsme tu však měli i přes devadesát rodiček nad čtyřicet let a čtyři nad padesát,“ doplnil přednosta kliniky.

Porodnice Fakultní nemocnice Olomouc je perinatologickým centrem. Kromě běžných porodů z Olomoucka jsou právě sem soustředěny nejrizikovější porody z celého Olomouckého kraje.