Střídavý proud, telefonní zesilovač a další? Všemu se věnuje výstava Nikola Tesla v Technologickém muzeu

BRNO – Přezdívá se mu kouzelník a básník vědy, muž, který rozzářil svět je Nikola Tesla. Na konci prosince začala v Technologickém muzeu výstava, která se věnuje jeho dílu. „Bude vytvořen přístroj, který nebude větší než hodinky a umožní lidem spojení s jakýmkoli telefonem na světě,“ řekl údajně v roce 1909 Nikola Tesla. Pro většinu společnosti v té době naprosto nepředstavitelná věc. Dnes po více než sto letech naprostá samozřejmost. Výstava chce představit tohoto vědce jako vizionáře a vědce s duší umělce.

Na co vše se můžete těšit? Například si představte, že v roce 1883 zkonstruoval první motor na střídavý proud, v Budapešti vynalezl telefonní zesilovač, zkonstruoval transformátor, pak svou vlastní vodní turbínu a v roce 1893 jako první na světě veřejně předvedl radiokomunikační přístroj.

Je nesporné, že jeho objevy a vynálezy ovlivnily celé generace vědců po celém světě. Tato výstava vznikla v Technickém muzeu Nikoly Tesly v Zagrebu a od té doby objíždí evropská města. O fascinujícím vědci se můžete dozvědět více až do konce dubna 2019.