Střecha chytla zřejmě od trámu u komína

OLOMOUCKO – Náročný zásah v hustě zakouřených prostorách mají za sebou hasiči Olomouckého kraje. Ti museli vyjíždět v pondělí krátce před sedmnáctou hodinou do Střeně na Olomoucku.

„Operační středisko k likvidaci vyslalo celkově tři profesionální a čtyři dobrovolné jednotky ze stanic Litovel, Uničov a speciál se zásobou dýchací techniky z Olomouce. Zasahovali také dobrovolné jednotky z místní Střeně, Třech Dvorů, Senice na Hané a Olomouce, části Černovír,“ informoval mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Na místě zjistili, že zahořelo v části střechy přímo na rodinném domě, kde bylo uskladněné seno. „Odtud se plameny velmi rychle rozšířily dřevěnou konstrukcí, padající dřevěné uhlíky zasáhly zhruba třetinu plochy hospodářského stavení,“ popsal Hošák.

Hasiči museli nejprve strhnout střešní krytinu, aby mohli dohasit skrytá ohniska. Pak motorovými pilami odstranili i kritická místa vyhořelých trámů. Z půdního prostoru vyházeli skladované seno na volnou plochu a provedli dohašení.

„Co stojí za příčinou vzniku požáru je v šetření, s největší pravděpodobností se bude jednat o zahoření trámu přizděného do komínového tělesa. Majitel doposud výši škody neupřesnil. Vše se obešlo bez zranění, obyvatelé z domu se včas dostali do bezpečí. Hasičům se také včasným zásahem podařilo zabránit v rozšíření a přilehlý rodinný dům i okolní další hospodářská stavení,“ doplnil Hošák.