Za střety se zvěří může sůl. Srnčí doplňuje minerály

OLOMOUCKÝ KRAJ – Nejen špatné klimatické podmínky a zhoršená viditelnost, ale posypová sůl je příčinou častějších dopravních nehod. Lesní zvěř často přiláká na silnici k doplnění minerálů. Naposledy kvůli zvěři boural v pátek večer řidič Toyoty Auris na Přerovsku.

„Jednatřicetiletý řidič jel ve směru na obec Radslavice a měl předjíždět pomalu jedoucí vozidlo, náhle mu vběhla z pravé strany, bezprostředně do jízdní dráhy, srna. Došlo ke střetu, při kterém srna uhynula. Uhynulou zvěř si převzal hospodář mysliveckého sdružení dané lokality,“ popsala nehodu policejní mluvčí Irena Urbánková.

„Lesní zvěř potřebuje sůl pro doplnění minerálních látek, ale i pro nastartování správného trávení. Ačkoliv myslivci zřizují tzv. lesní slaniska, kde mají zvířata k dispozici krmnou sůl často obohacenou také o minerály, není výjimkou, že potkáme zvěř olizující posolenou vozovku“ popisuje Petr Rolinc, referent ochrany lesa a myslivosti ze společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc.

Každý střet se zvěří se musí ohlásit

Jen za loňský rok došlo na území honiteb Arcibiskupských lesů a statků Olomouc k třiadvaceti hlášeným srážkám s velkou zvěří. Ne každý však nehodu nahlásí, někdo ujede, jiní si zase zvíře odvezou s sebou. V takovém případě se dopouštějí pytláctví, konstatují lesní hospodáři.

Zvěř na silnicích a delší brzdná dráha na zamrzlém povrchu mohou vést k vyššímu riziku vzniku dopravní nehody. Ať už sražené zvíře zůstane na vozovce, nebo uteče od nehody, v každém případě je potřeba volat policii.