Uvažujete o dobrém skutku? Darujte plazmu

ŠUMPERK – Pokud jste zdraví a máte chuť udělat dobrý skutek, můžete darovat krev nebo plazmu. Nově mají zájemci o darování plazmy ze Šumperka a okolí na Transfúzní službě v Šumperku k dispozici prostory hlavní budovy.

Plazmaferetické centrum se přesunulo do hlavní budovy transfúzní služby na adrese B. Němcové 22, kde probíhají v určené dny také odběry plné krve. „Naše dobrovolné dárce krve i plazmy nyní budeme odebírat pod jednou střechou v hlavní budově, kde jsme pro ně připravili příjemné posezení s možností vychutnat si výbornou kávu. Zřídili jsme také novou bezplatnou zelenou linku a v průběhu roku opět pro dárce připravujeme celou škálu soutěží a motivačních akcí,“ prozrazuje odborná zdravotnická pracovnice Transfúzní služby AGEL v Šumperku Renata Wasserburgerová.

Bezpříspěvkovými dárci krve i krevní plazmy se mohou stát lidé ve věku od 18 do 60 let. Pro darování krve a plazmy musí být naprosto zdrávi. Výhodami darování krve či plazmy je v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu.

Způsob objednávání zůstal stejný, přes internetový objednávkový systém nebo telefonicky.