Po ulicích už nepobíhají volně žijící kočky. Město přispívá na kastraci

PROSTĚJOV – V současnosti Prostějov téměř neeviduje stížnosti na volně žijící kočky. Už téměř deset let přispívá na jejich kastraci a zájem obyvatel stále roste. I letos mohou lidé žádat o peněžní dar.

„Celkem jde o 300 korun na první kočku vykastrovanou v kalendářním roce a 150 korun na každou další v témže roce,“ nastínila náměstkyně primátora Milada Sokolová s tím, že k žádosti je třeba přiložit doklad totožnosti a potvrzení od veterináře, který je vystavený na žadatele.

Každoročně je z rozpočtu města čerpáno zhruba padesát tisíc korun na tento příspěvek. Občané města Prostějova si mohou o něj zažádat na odboru životního prostředí. Žádosti jsou uveřejněné i na webových stránkách města.

Magistrát spolupracuje i se spolky, které jsou v tomto směru aktivní, například se Spolkem Mourek Prostějov z. s., kterému loni přispělo na pomoc opuštěným kočkám na zamezení jejich přemnožení, tedy na kastraci. Spolek se stará o opuštěné toulavé kočky, zajišťuje jejich  kastraci, ošetřuje a nabízí k adopci opuštěná koťata, která by bez pomoci člověka nedokázala přežít. Svojí činností tak spolek vhodně doplňuje kastrační program města.