Zmatená seniorka byla nebezpečná jak sobě, tak svému okolí

ČESKÁ LÍPA – Strážník městské policie z České Lípy pomohl dezorientované seniorce, která se evidentně ztratila ve svém městě a netrefila ani domů. Zjistilo se, že nebere léky a chvílemi odmítala spolupracovat. Cestou k lékaři dvakrát málem spadla pod auto.

Strážník, který měl v pondělí službu v centru České Lípy, si při obchůzce všiml seniorky, která se motala po chodníku i po silnici před radnicí na náměstí T. G. Masaryka. Říkala, že jde za kamarádkou do ulice Na Výsluní. Přestože jí ukázal směr, kterým se má vydat, žena opakovala, že neví, kudy tam má jít. Na otázku, kde sama bydlí, reagovala také zmateně, dokázala ale ukázat občanský průkaz a v něm trvalé bydliště v ulici Na Výsluní. Pak už bylo jasné, že seniorka je zcela dezorientovaná.

Strážník ji chtěl dovést na služebnu, to ale žena důrazně odmítla a ukazovala do různých směrů, že jde tam a pak zase jinam. Bylo jasné, že je potřeba se o ženu postarat alespoň do té míry, aby se jí nic nestalo. I to byl docela problém, protože cestou po ulici Jindřicha z Lipé se málem dvakrát přimotala pod kola projíždějících aut.

Prostřednictvím operačního strážníka se zjistilo, že žena se má léčit u psychiatra, jenže nebere medikamenty. Zatímco odborný lékař čekal na seniorku v ordinaci, strážník se ji tam snažil dovést, což nebyl lehký úkol. Žena si neuvědomovala, kde je a co se s ní děje. Na Děčínské ulici se strážník rozhodl, že zavolá rychlou záchrannou službu, protože se potvrzovala slova odborníka, že žena je nebezpečná jak sobě, tak i svému okolí.

Zdravotníci seniorku přepravili k odbornému vyšetření, kde už také čekal člen rodiny, který si ji s díky převzal.