Na který den letos připadá masopust a proč jej vlastně slavíme?

STŘEDOČESKÝ KRAJ – V dobách minulých se u nás slavil masopust všude ve stejnou dobu. V posledních letech se ale všelijaké masopustní průvody, reje a veselice slaví dva víkendy po sobě. A tak v tom máte možná také trochu zmatek… Kdy se vlastně ten masopust slaví a co to je za svátek?

Pod názvem masopust se skrývá celé období od Tří králů až do začátku postní doby, hlavně však poslední tři dny, jímž toto období končí. Nejde o církevní svátek, ale byl zařazen do církevního kalendáře, takže období masopustu se řídí podle Velikonoc. Odehrává se před Popeleční středou, která zahajuje předvelikonoční postní období. A protože Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, může být masopustní neděle v rozmezí od 1. února až do 7. března! Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Každoročně se objevují tradiční masky. Mezi nejoblíbenější patří medvěd, někdy vedený na řetězu medvědářem. Jinou tradiční maskou je klibna, neboli  šiml, kobyla, koníček, skrývající často dvě osoby. Oblíbená je byla i maska s jezdcem na koni, Žid s pytlem nebo rancem na zádech, bába s nůší, kominík se žebříkem, kozel a mnoho dalších.

Tučný čtvrtek

U nás se masopust slaví tři dny. Přípravou býval „tučný“ čtvrtek před masopustní nedělí s pestrým jídelníčkem včetně masa – původně se jedlo hovězí, jehněčí a zvěřina, od 19. století nastoupila obliba zabijaček a tradiční vepřové pečeně s knedlíky a zelím, zapíjené pivem. V té době se také začala za masopustní jídlo považovat pečená husa. Panovala přesvědčení, že na tučný čtvrtek musí člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle.

Taneční neděle

Hlavní zábava začínala v neděli. Po bohatém obědě se všichni chystali na taneční zábavu, která se často protáhla až do rána… V každém kraji si lidé vymysleli jiné názvy a jiné zvyklosti. V Praze vznikly v 18. století masopustní plesy zvané reduty, určené pro bohatší vrstvy.

Maškarní úterý

Vyvrcholením masopustu bylo úterý, kdy se pořádaly průvody maškar nebo hrály žákovské divadelní hry. Nejoblíbenějším námětem byl soud s opilcem Bakchusem