Slavný rodák z Plzně brzy oslaví 100 let od svého narození. Ani město nezapomnělo a podílelo se na vzniku několika akcí

PLZEŇ – Od malička ho lákalo cestování. První velké dobrodružství zažil v sedmnácti letech. Tehdy se se svým bratrem vypravili vlakem do Podkarpatské Rusy. Na dalších velkých cestách už se svým neméně slavným spolužákem a přítelem mimo jiné proslavili též automobil Tatra, který si zvolili jako svůj dopravní prostředek na cestách po světě.

Ing. Miroslav Zikmund se narodil v Plzni dne 14.února 1919 a brzy tedy oslaví své neuvěřitelné kulaté jubileum. S Jiřím Hanzelkou svoji první výpravu uskutečnili v letech 1947 – 1950 do oblastí Afriky a Jižní Ameriky. Byli na ni velice dobře připraveni, protože Miroslav ovládal pět jazyků- angličtinu, němčinu, francouzštinu, ruštinu a latinu. Později se začal učit italsky, holandsky a španělsky a soukromě arabštinu a syrský dialekt.

Další cesta pak oba dobrodruhy dovedla do Asie a Oceánie. Ta již proběhla s doprovodem a podnikli ji v letech 1959 – 1964 ve dvou upravených nákladních vozech Tatra 805 . Ze svých dobrodružství odvysílali spoustu rozhlasových reportáží, pořídili velké množství fotografií a filmového materiálu, jejichž dokumentární hodnota je značná (Afrika byla tehdy ještě pod nadvládou evropských koloniálních mocností), napsali řadu knih.

Fotografie z jejich cest si mohou zájemci prohlédnout na dvou výstavách – před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje, která je pozvánkou na velkou výstavu v Papírně. Původním zadavatelem a investorem projektu Zikmund100 je město Plzeň.

Celkem 32 zemí, 130 tisíc kilometrů, osm měsíců po 60 letech. Po stopách slavných cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky se vydali dva mladí cestovatelé Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek z Plzeňska.

Fotografie: A. Jarošová, ZDROJ:www.plzen.eu
Fotografie: A. Jarošová, ZDROJ:www.plzen.eu

„Pánové Zikmund a Hanzelka byli opravdu velcí cestovatelé. Z cest poslali nespočet rozhlasových a televizních reportáží, článků. Pořídili tisíce fotografií. I díky nim lidé v tehdejším Československu objevovali svět. Jsem velmi rád, že si stejnou cestu zvolili před pár měsíci i Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek. Přestože dnes již máme úplně jiné možnosti a můžeme objevovat svět každý sám za sebe, díky jejich cestě získáváme obrovskou možnost srovnání. Je to srovnání míst, života a kultury zachycených v odstupu šedesáti let. A to je výjimečné,“ připomněl primátor města Plzně Martin Baxa.

Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek se z Plzně vydali 4. dubna 2018. Cestu plánovali rok a trasu si připravovali ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze, Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a také s panem Miroslavem Zikmundem, který jim pomohl osobně vybrat více než 120 fotografií ze své cesty. Mladí cestovatelé se svým štábem hledali místa, odkud fotili Hanzelka a Zikmund, a snažili se s odstupem více než půlstoletí vytvořit snímky se stejnou kompozicí.

„O každém místě jsme měli možnost číst v knihách nebo denících Hanzelky a Zikmunda a tato fakta jsme pak porovnávali se současností. Vždyť jen v roce 1960 bylo na světě o 4,5 miliardy lidí méně a to se projevuje především v Indii a Indonésii,“ připomněl Lukáš Socha.

Právě srovnání těchto dvou časově vzdálených fotografií je záměrem výstavy, která putování Sochy a Vaňourka dokumentuje a která začíná v Papírně Plzeň v neděli 17. února, tři dny po stých narozeninách Miroslava Zikmunda. Bude na ní instalováno celkem 200 retrospektivních fotografií i artefakty z cest. Výstava potrvá do 17. března, otevřeno bude každý víkend od 10 do 20 hodin a v pondělí vždy od 16 do 20 hodin.

Putování intenzivně sledovala nejen tuzemská média, ale zážitky z cest publikoval na internetu například National Geographic. „Perličkou byla určitě spolupráce s Toyko TV, která je nejsledovanější televizní stanicí v japonském Tokiu a náš příběh tam vzbudil takový zájem, že nám byli v patách 15 hodin denně celých 14 dnů. Nakonec z toho vzniká dokument, který by se měl vysílat v hlavním vysílacím čase,“ řekl Lukáš Socha.

Kromě velké výstavy v Papírně bude letošní rok ve znamení besed a vyprávění o cestách.

Informace o projektu a akcích kolem něj najdou zájemci také na stránkách https://z100.cz.

Fotografie: Martin Pecuch, ZDROJ:www.plzen.eu